Никад не заборавити страдање српског народа у западној Крајини

У Дрвару је вечерас отворена изложба под називом „Опомена“, у оквиру „Дана сјећања“ на све српске жртве у ратовима током 20. вијека који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица – организатора изложбе, рекао је Срни да се деведесетих година прошлог вијека у западној Крајини догодило класично етничко чишћење у којем је протјерано 120.000 Срба.

„Морамо стално да истичемо истину о ономе шта се Србима дешавало овдје. Ово је био рат у којем је, према званичном попису Републичког центра, убијено 29.786 Срба“, навео је Којић.

Он је истакао да се култура сјећања његује и организовањем ове изложбе, која говори о страдању Срба широм БиХ.

„`Дани сјећања` ове године у Дрвару трећи су које организујемо“, рекао је Којић и додао да ће сутра централној академији „Крајино моја“, на Tргу слободе на платоу испред Радничког дома, присуствовати највиши званичници Републике Српске и Србије.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић рекла је Срни да је ова изложба опомена да никада не смије бити заборављено страдање српског народа на подручју западнокрајишких општина.

„Број Срба у Федерацији БиХ је на нивоу статистичке грешке. Морамо бити јединствени да бисмо опстали и остали на овим просторима“, поручила је Рунићева.

Један од аутора изложбе Предраг Лозо изјавио је Срни да су када је ријеч о страдању Срба из западнокрајишких општина највећи злочини почињени у Босанском Петровцу.

„Жељели смо да прикажемо обим и карактеристику злочина над Србима у западнокрајишким општинама, трудећи се да сачувамо што више имена, да не бјежимо у статистичко посматрање, него да сачувамо сјећање на жртве. То смо дужни“, рекао је Лозо.

Један од посјетилаца Милорад Медаревић истакао је да је вечерашња изложба изузетно значајна за Србе из западнокрајишких општина који су вијековима били изложени страдању.

„Цијели двадесети вијек за Србе је вијек страдања“, навео је Медаревић.

Професор Универзитета у Бањалуци Горан Латиновић одржао је историјски час, говорећи о чињеницама и догађајима о страдању Срба са подручја западне Крајине.

Изложби у Радничком дому присуствовао је велики број посјетилаца.

Осим бројних Дрварчана, присуствовали су људи из јавног и политичког живота Дрвара и шире, делегати из реда Срба у Дому народа Парламента ФБиХ Драгана Дамјановић и Горан Броћета, начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић, министри у Ливањском кантону Василија Броћета и Милош Баук, директори основних и средњих школа у Дрвару, ученици школа из Босанског Грахова и Дрвара, директори јавних установа из Дрвара.

За сутра је у Дрвару, под покровитељством Владе Републике Српске, планирано одржавање „Дана сјећања“ у помен свим српским жртвама страдалим у ратовима током 20. вијека.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар