АКТУЕЛНО:

У Фочи је обиљежен Дан ратних војних инвалида Републике Српске

У Фочи је данас обиљежен Дан ратних војних инвалида Републике Српске, а тим поводом служен је парастос и положено цвијеће на централни споменик погинулим борцима и цивилима из посљедњег рата.

У рату од 1992. до 1995. године, 460 бораца Војске Републике Српске из Фоче остали су инвалиди.

Предсједник Удружења ратних војних инвалида Фоча Драган Милановић подсјетио је да је 10. септембра 1993. године Народна скупштина Републике Српске усвојила закон о ратним војним инвалидима, па су тај дан одредили као свој.

Милановић сматра да је потребно да Влада Српске и остале институције посвете више пажње правима ове категорије бораца.

Према његовим ријечима, инвалиднина одавно није повећана, а Савез ратних војних инвалида тражио је ове године да постотак повећања основице породичне и личне инвалиднине буде 10 одсто.

„Имамо обећање од предсједника Владе, ако се стекну услови, да ће се то и десити, а надам се да ћемо у овом мјесецу имати састанак са премијером да видимо да ли су се стекли услови за 10 одсто или је то неки нижи проценат“, рекао је Милановић.

Зоран Живановић, стоодстотни ратни војни инвалид прве категорије, тешко је рањен на фронту према Горажду.

„Са данашњег скупа можемо послати поруку да су инвалиди још ту за Републику Српску, без обзира што су инвалиди, као и да се посвети више пажње лицима са инвалидитетом, поготово од четврте до 10. категорије“, рекао је Живановић.

Цвијеће на централни споменик у Фочи положили су и свијеће прислужили начелник општине Радисав Машић, те делегације Удружења ратних војних инвалида, Борачке и Организације породица погинулих бораца.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар