Парастос за убијене Србе из Барице Доње

У бродској мјесној заједници Барица Доња испред спомен-обиљежја служен је парастос жртвама усташког терора из 1941. године и погинулим борцима и цивилним жртвама из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

На спомен-обиљежју уклесана су имена 124 становника из Барице убијена 1941. године, а на споменику из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата имена пет погинулих бораца Војске Републике Српске и три цивилне жртве.

Предсједник Скупштине Борачке организације Брод Радослав Кокић истакао је да се окупљањем код спомен-обиљежја присутни поклањају сјенама српских мученика и молитвом и прислуживањем свијећа освјетљавају и олакшавају њихов мученички пут ка васкрсењу.

„Зато хвала оцу Драгану Зарићу за молитву кроз коју је прожета и поука о побједи живота над смрћу. Ових дана ради се на прикупљању података и имена о свим невино страдалим српским цивилима у Другом свјетском рату, те ће њихова имена бити исписана у холу старе основне“, рекао је Кокић у обраћању присутнима.

Он је позвао све који посједују било какав податак, сазнање за претка или рођака који је страдао у Другом свјетском рату да о томе обавијесте Борачку организацију.

Према његовим ријечима, већ постоје подаци из књиге Михајла Пантића и других извора, али садржајност и допуњавање са новим информацијама је пожељно.

„Формираће се комисија за сачињавање спискова и докумената из тог периода, уредити идејно рјешење, а највише полажемо наду да ће ученици наших школа, уз подршку наставника, посјећивати спомен-собе, да ће се ту држати и историјски часови, како би новије генерације боље знале прошлост и да им то буде водиља да граде мир и чувају слободу и да никада више не буде ратова на нашим просторима“, рекао је Кокић.

Цвијеће испред спомен-обиљежја положила је међу првима Анђелка Милановић, мајка чији је син Јован погинуо у одбрамбено-отаџбинском рату, док су јој тројица синова, бораца остали трајни инвалиди.

Вијенац су положиле и делегација Борачке организације, локалне заједнице и представници политичких партија. У Цркви Светог Илије у Барици Доњој одржано је богослужење.

Обиљежавање су организовали општина Брод, Борачка организација општине Брод и мјесна организација бораца Доња Барица.

Споменик жртвама из Другог свјетског рата у Барици Доњој оружане снаге Хрватске срушиле су 1992. године.

Према подацима којим располаже Борачка организација, 26. августа 1941. године из Барице и околних села усташе су на превару повеле у логор у Славонску Пожегу више стотина Срба, од којих је око 50 ликвидирано на савском мосту, а „плава гробница“ постала је и ријека Сава.

Преузето са: СРНА

 

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар