Парастоси за жртве рата у Вуковару и Борову

Сваке године почетком септембра српске организације и институције организују скупове сећања на жртве ратова деведесетих, а парастоси су и ове године одржани у Вуковару и Борову.

Погинулих се у Вуковару српска заједница традиционално сећа на гробљу Алеја где се окупљају представници српских удружења и чланови породица. Ту су 14. септембра положени венци и запаљене свеће страдалима. Парастос и помен погинулима служили су свештеници српске православне цркве, а ове године по први пут је у Храму светог оца Николаја служена литургија. Организатор скупа било је и овог пута Веће српске националне мањине града Вуковара.

– Захваљујемо се Српској православној цркви која је дала допринос у организацији, што смо успели да се договоримо да то обележимо на овакав начин и надам се да ће тако бити и убудуће. Сви смо се данас на достојанствен начин, са молитвом у срцу и свећом у руцили, присетили наших најмилијих, наших мученика и страдалника који су пострадали у овом рату. Сваке године, друге суботе у септембру, ће Веће српске националне мањине града Вуковара, ово сећање и даље организовати – изјавио је председник ВСНМ-а града Вуковара Дејан Дракулић.

Венце су након помена код централног крста на Алеји положили представници бројних институција међу којима и Заједничко веће општина, Генерални конзулат Републике Србије у Вуковару, градско и жупанијско Веће српске националне мањине, СДСС, ДСС, као и чланови породица погинулих.

 

И у Борову се присетили жртава


Испред споменика жртвама рата 1991-1996 у Борову је дан касније, 15. септембра, што је и датум када је највише Бороваца погинуло 1991. године, одржано сећање на страдале мештане у организацији општинског Већа српске националне мањине.

– Оно што је нормално, јесте да се сећамо свих тих људи који су трагично изгубили животе и то је једино што ми можемо. Желимо да их се сећамо по свему ономе добром што су радили за свог живота, али исто тако можемо да упозоравамо да су ратови лоши те да жалимо за свиме оним што се десило на овом простору – говори председник ВСНМ-а општине Борово Душан Латас.

Ове године из Борова је послана порука о потреби проналаска свих несталих особа и апеловано је на све оне моји могу да утичу се овај процес убрза.

– Има још увек доста старијих људи који не могу да пронађу своје најмилије. Време одмиче, а сведоци смо да се тешко и споро идентификују и посмртни остаци који су ексхумирани. Желимо да на овај начин утичемо на све оне који могу да помогну да се овај процес убрза и да ти људи и њихови потомци имају место на којем ће моћи да запале свећу и одрже парастос за чланове својих породица – каже Душан Латас.

По завршетку парастоса и помена страдалима, којег су служили боровски свештеници, испред споменика на којем се налази педесетак имена погинулих, а који је подигнут 2011. године, положени су и венци. Поред организатора и представника општине Борово, венце су положили и Генерални конзулат Републике Србије, Заједничко веће општина, већа српске националне мањине Вуковарско-сремске жупаније и града Вуковара, Самостална демократска српска странка и Добровољно ватрогасно друштво из Борова.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар