Парламент Српске о Резолуцији ПД ПС БиХ

У Бањалуци је у току посебна сједница Народне скупштине Републике Српске о Резолуцији о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Сједница се одржава у згради Владе Републике Српске, јер сала у Народној скупштини не одговара условима које захтијева ситуација настала због епидемије вируса корона.

Заказивање посебне сједнице затражила је једна трећина народних посланика, а захтјев су потписали посланици клубова СНСД-а, ДНС-а, Демоса, СПС-а, Уједињене Српске, НДП-а, посланичке групе Социјалистичке партије и два независна посланика.

У образложењу захтјева за сједницу посланици су навели да је неприхватљив и сам назив Резолуције, јер квалификује фашистичке режиме и покрете као агресоре, а не Независну Државу Хрватску, која је званично спроводила систематско исељавање, покрштавање и убијање Срба.

– На овај начин Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ гласовима ПДП-а и СДС-а приступио је срамном прекрајању историје и маргинализовању страдања Срба у Другом свјетском рату. Тражимо да Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници заузме став о овом веома значајном питању за Републику Српску и српски народ у цјелини – наведено је у захтјеву.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је начињена озбиљна штета Резолуцијом о поштовању жртава фашистичког режима и покрета коју је усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, јер постоји тенденција да буду написана нека нова страдања.

Цвијановићева је истакла да се та резолуција одриче озбиљних аката усвојених у Народној скупштини Републике Српске и да је тиме начињена штета.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да је циљ Резолуције да омаловажи сва страдања која су Срби имали у Другом свјетском рату.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић истакао је у уводном обраћању да је усвајање Резолуције о поштовању жртава фашистичког режима и покрета опасан чин, јер су срамно прекројене историјске чињенице и парламент је зато мора одбацити.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је раније да Резолуција о поштовању жртава фашистичког режима и покрета, коју је уз подршку ПДП-а и СДС-а усвојио Представнички дом парламента БиХ, показује колико дубоко могу да пропадну поменуте партије када се не придржавају аката које су донијеле институције Српске.

– То је погубно и очекујем да сви грађани Српске осуде такво нешто, а Народна скупштина ће на предстојећој сједници о спорној резолуцији урадити свој дио посла и вратити ствари у прави ток – рекла је Цвијановићева.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар