Парох коме је ускраћен боравак у Црној Гори: Заклео сам се да ћу животом бранити светиње

Парох берански Стефан Милановић, коме је недавно ускраћен привремени боравак у Црној Гори каже да не иде нигдје из Црне Горе и да се заклео животом да ће бранити светиње.

– Не идем нигде из моје Црне Горе ! Не идем од Цетињског манастира и Светог Петра, поред чијег кивота сам се школовао. Нећу да се поздрављам ни са Светим Василијем, крај чијих светих моштију сам многе службе отпојао у Острошкој пештери. Овдје остајем. Ово је мој дом! Мој Свети Ђорђе у Беранама одлично зна да сам уз њега. Супруга ми је држављанка Црне Горе. Снимак моје ћерке док пјева да не да светиње је обишао свијет. У октобру ми стиже насљедник којег ћу дочекати чистог образа! Заклео сам се да ћу животом бранити светиње! Нема предаје, ни милиметар, а не метар мајко Цркво! Тако ће и да остане! –  рекао је парох Миловановић за Новости.

Парох је недавно добио рјешење МУП-а Црне Горе, којим му се одбија захтјев продужавање боравка у тој држави на основу склопљеног брака са црногорском држављанком и исказује му се мјера напуштања Црне Горе у року од 30 дана.

Он је рекао да му боравак није продужен јер су из Центра безбједности Беране 8. маја поднијели кривичну пријаву против њега и још неколико свештеника, јер су на Ђурђевдан обављали основну вјерску и свештеничку дужност молитвеним ходом улицама Берана. Напоменуо је да су тада поштовали све здравствене мјере Националног координационог тијела.

Каже да је без суда окривљен и осуђен иако против њега и осталих свештеника није подигнута оптужница.

Оцијенио је поступак као напад не само на СПЦ већ и на православну породицу.

– На силу желе да раздвоје породицу јер су ми супруга и ћерка држављанке Црне Горе, позивајући се на непостојећу пресуду. Штавише ако је Црна Гора грађанска држава, онда овим рјешењем крши моја и грађанска права моје породице супротно свом Уставу, Кривичном законику и Европској конвенцији за људска права – рекао је парох.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар