Патријарх Порфирије у Карловцу: Позвани смо да све људе видимо као своју браћу

У суботу, 17. јула текуће године Господње, са великом радошћу, благодарећи Богу, народ града Карловца и Епархије горњокарловачке заједно са својим предстојатељем Патријархом српским Г. Порфиријем прославио је свога заштитника и небеског покровитеља Светог Саву горњокарловачког.

Торжественом литургијом је началствовао Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије, коме су саслуживали Епископ зворничко – тузлански Г. Фотије, Епископ горњокарловачки Г. Герасим, те свештенство Митрополије загребачко – љубљанске и Епархије горњокарловачке.

По заамвоној молитви Његова Светост Патријарх српски Г. Порфирије, заједно са Архијерејима наше Цркве, свештенством и верним народом, благословио славске дарове хлеб и кољиво, који су принесени у славу Божију и у част Светог Саве горњокарловачког.

По окончању Свештеног сабрања Епископ Герасим се пригодном беседом обратио Њеоговој Светости, благодерићи на љубави и посети, поручивши да свака посета Патријарха, како свештенству тако и народу значи и потврђује да никада овде нисмо сами. Епископ Герасим је између осталог рекао: Ваша светости, добро дошли у земљу натопљену крвљу мученика, како рече народни песник у земљу где је, „гроб до гроба“, многе јаме и стратишта, спаљени храмови, уцвељене мајке и очеви, изгубљена деца пострадала за веру отаца наших. Добро дошли у земљу где су подземни градови, мртвих и замучених „братском руком“, већи од оних који су над земљом, где се још битише и удише ваздух подарен од Творца и Животодавца Господа.

Добро дошли у земљу Светога Свештеномученика Саве Горњокарловачкога, чији празник данас заједно са осталим новомученицима горњокарловачикм литургијски прослављамо као небеског покровитеља наше Богомчуване свештене епископије.

Свети свештеномученик Сава, је истрајни и трудољубиви посланик у Карловачком владичанству, служитељ мира и истинске Христове љубави, засејао је добро семе у овим крајевима од којих и ми данас, после осамдесет година, сабирамо непролазне плодове. Својим овоземаљским животом заједно са својим свештенством, монаштвом и народом, остао је до смрти веран Господу, својој Цркви и народу, посведочивши речи да се крвљу Црква не руши, већ зида!

У својој поучној архипастирској беседи Патријарх Порфирије је, између осталог, рекао да смо позвани да све људе видимо као своју браћу, да је човек створен љубављу Божијом и да је икона Божија, и да је човек створен за вечност у Христу кроз Цркву у Светој Литургији. Свети људи облагодарени Христом као што је Св. Сава био пун љубави према свима и када му је понуђено да избегне, он је рекао да ће остати и бити уз свој народ, због тога га је Господ прославио ка светитеља.

Препознавши вишедеценијски труд господина Хрвоја Ђаконија, прочелника Конзерваторског одељења личко-сењске жупаније, на обнови духовног и свештеног наслеђа Епархије горњокарловачке, Свети Архијерејски Синод доделио је господину Ђаконију Орден Светог Саве другог реда. Ово престижно одликовање уручио је господину Ђаконију Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, истакавши универзалност духовних вредности и посебно похваливши господина Ђаконија што је својим несебичним трудом остао доследан универзаној снази јеванђелске поруке, сачуване у духовном наслеђу Епархије горњокарловачке.

Прослави патрона Епархије горњокарловачке, присуствовали су: Председник Самосталне демократске српске странке (СДСС) г. проф. Милорад Пуповац, Конзул Републике Србије у Ријеци г. Владимир Марјановић, градоначелник града Добоја, г. Борис Јеринић, народни посланик у Народној скупштини Републике Српске и предсједник Социјалистичке партије Српске (СПС). г. Горан Селак, дожупан Жупаније карловачке г. Дејан Михајловић, начелник општине Крњак, г. Перица Матијевић, начелник Вргинмоста г. Милан Врга.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар