Четврт века летње школе српског језика и културе „Сава Мркаљ“

Пре тачно 25 година, 15. јула 1996. са радом је почела прва Летња школа српског језика и културе у Пероју у Истри. Прва Летња школа српског језика и културе одржана је од 15. јула до 15. августа 1996. године. Ученици су боравили у две групе по 15 дана у Парохијском дому у Пероју. Прву Летњу школу српског језика и културе похађало је укупно 67 ученика из свих крајева Републике Хрватске – Пакраца, Окучана, Сиска, Дрежнице, Моравица, Врбовског…

Ученици су имали прилику да бораве у парохијском дому у Пероју, а свака група ученика посетила је оближњи Национални парк Бриони. Ученици су се купали на оближњој плажи удаљеној километар и по од парохијског дома. Ово мирно мало место примало је с одушевљењем своје школарце свакога лета. Добродошлица како наставницима тако и ученицима осетила се на сваком кораку, а с временом је постигнута и сарадња са ОШ „Фажана“, односно ПШ Перој. Водитељка ПШ Перој сваке је године желела да дȃ и свој допринос те несебично давала на коришћење учионице/простор ПШ Перој. Последња у низу Летњих школа српског језика и културе одржана у Пероју била је 2011. године.

Након Пероја, Летња школа српског језика и културе сели се на острво Пашман, у место Ткон. Жеља да ученицима пружимо што боље и квалитетније услове боравка у Летњој школи довела је до склапања сарадње са ОШ Дежановац у којој се у то време покретао модел Ц образовања на српском језику и писму. Жеља нам је била, поред бољих и квалитетнијих услова, да омогућимо и што већи број ученика укључених у програм Летње школе српског језика и културе. Пресељењем Летње школе из Пероја на Пашман добили смо, с обзиром на просторне могућности, и могућност за покретање додатних активности ученика као што је фолклорне и драмске активности.

Како је Летња школа постајала све видљивија, с новијим богатијим садржајима, дошло је до повећаног броја пријављивања ученика за учествовање у истој па смо били приморани да потражимо ново одредиште с већим капацитетом и бољим услвима за извођење наставе.

Од Летње школе српског језика и културе 2014. ученици заједно са наставницима бораве на новој локацији, а то је острво Вир, одмаралиште Цврчак Црвеног крста Пакрац. Тренутно ово одмаралиште својом локацијом и могућностима у потпуности просторно одговара за извођење предвиђеног плана и програма. Одмаралиште је прилагођено ученицима основношколског узраста, смештено недалеко од плаже и у потпуности одговара тренутним потребама одржавања Летњих школа српског језика и културе.

Прва група ученика Летње школе 1996. године у Пероју

Прва помоћ и сарадња приликом организовања Летњих школа у самим почецима била је са Српском православном црквом која је уступила свој простор парохијског дома у Пероју Летњој школи на коришћење. Након тога, сарадња се остварује и са ОШ Дежановац те Црвеним крстом Пакрац који нам у склопу својих могућности излазе у сусрет и нуде одговарајући термин за спровођење Летње школе српског језика и културе.

Од 2014. године као партнер у Летњој школи српског језика и културе појављује се Веће српске националне мањине Града Загреба које добрим делом суфинансира сам пројекат Летње школе српског језика и културе како бисмо могли да укључимо што већи број ученика у сам програм те да побољшамо квалитет програма нудећи што већи број разноврсних активности.

Поред Већа српске националне мањине Града Загреба, важност и значај оваквог пројекта препознали су и остали партнери који су нам кроз протекле године несебично помагали, а то су: Град Загреб, Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, Министарство културе и информисања Републике Србије, АП Војводина те Амбасада Републике Србије у Републици Хрватској.

У договору са партнером, Већем српске националне мањине Града Загреба, на 15. седници Главног одбора СКД „Просвјета“ одржаној 15. 5. 2015. године у Загребу једногласно је изгласана и промена назива Летње школе а то је Летња школа српског језика и културе „Сава Мркаљ“.

Овом последњом променом назива Летња школа српског језика и културе „Сава Мркаљ“ добија и свој званични лого по чему је постала и препознатљива.

Преузето са: banija.rs

Нема коментара

Напишите коментар