АКТУЕЛНО:

Патријарх у Бањалуци: Ви сте најбољи доказ да Бог није оставио свој вјерни народ

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је данас у Бањалуци да је народ ових крајева најбољи могући доказ да Бог није оставио свој вјерни народ.

Патријарх Порфирије данас је у Бањалуци започео дводневну посјету Епархији бањалучкој. Патријарха су дочекали епископ бањалучки Јефрем, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и други представници јавног живота Републике Српске и Бањалуке.

Након тога, у Храму Свете Тројице служена је доксологија у част доласка патријарха.

– Дошли смо овдје да се заједно молимо да нам Бог да разума… Без молитве није могуће ниједан педаљ себи додати, а камоли рјешавати суштинске проблеме свог постојања. Молити се непрестано јесте позив Христов и ријечи Апостолове нама упућене – рекао је патријарх у обраћању вјерницима у Храму.

Патријарх српски Порфирије рекао је да је испуњен радошћу, радошћу у Духу Светоме и Господу Исусу Христу и Богу оцу што је дошао у Бањалуку – дивни град и у ову благословену земљу.

– Радујем се што сам дошао у овај град и епархију, као и много пута раније, јер сам увијек долазио са свешћу да долазим међу своје – рекао је патријарх српски.

Патријарх је истакао да овдје истинске плодове даје Црква Христова и не треба много памети и способности да се уочи шта се све десило неколико деценија раније на овим просторима.

– Онда када је изгледало да је Црква Христова не само скрајнута из живота људи на овим просторима, него да је потпуно укинута и да нема шансе да се опет појави, сила и љубав Божија се појавила на овим просторима. Зато, браћо и сестре, на вама, вашим животима Господ је показао да је Он Бог љубави и да чини чуда, чини чуда тамо гдје се изгубила свака нада да има Господа, али се није изгубила вјера у њега. То што се у Републици Српској и на овим просторима вјера пробудила из пепела јесте доказ да је Црква Христова на овим просторима нешто што никада није престало – рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да у Цркви Христовој ништа није дато да буде појединачно, да издваја било кога, већ да су дарови дати баш због тога да би кроз своје посебности и различитости могли да ступе у хармонују јединства, да га изграђују.

– Да бисмо градили и изграђивали јединство у Христу потребно је понекад ставити по страни и оно што мислимо да је понекад боље, потребно је показати смирење како бисмо сви могли ићи даље у добру и врлини – посавјетовао је српски патријарх.

Епископ бањалучки Јефрем рекао је да је посјета патријарха Епархији бањалучкој жељно чекана, захваливши патријарху и пожељевши му добродошлицу.

Епископ је захвалио патријарху што је преузео крст да буде патријарх, истакавши да православни вјерујући Срби на овим просторима непогрешиво осјећају да је њихова снага, поред вјере, у вези са националном биће.

– На овим српским просторима живимо и радимо у тешким условима, оно што се другима даје као природно и нормално, нама се онемогућава – рекао еписком бањалучки.

Он је истакао да многострадални српски народ има много врлина, али и недостататка, те истакао неслогу што даје прилику противницима да раде против српског народа.

Патријарх Порфирије сутра ће, заједно са епископом бањалучким Јефремом, служити Свету архијерејску литургију у манастиру Милошевац у близини Приједора.

– Овај дан је благослов за све вјернике, свештенство и монаштво Епархије бањалучке – поручили су из Епархије бањалучке, те апеловали на вјернике да поштују све епидемиолошке мјера.

У позиву вјерницима који је упутио манастир Милошевац наводи се да ће Свету архијерејску литургија од 9.00 часова служити патријарх Порфирије са два епископа, више свештеномонаха, свештеника и ђакона.

– Свечаност је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру, као и покривања манастирског конака – наведено је у позиву.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године. Године 2019. манастир је посјетио и блаженопочивши патријарх Иринеј.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар