liturgija-jasenovac-1

Патријарх васељенски Вартоломеј и патријарх Иринеј служили литургију у Јасеновцу

Поводом 75 годишњице страдања јасеновачких логораша, патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и Његова Светост патријарх српски Иринеј служили су у суботу 10. септембра литургију у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу страдалима у усташком логору Јасеновац . Литургија је почела истицањем податка о 700.000 српских жртава у логору Јасеновац а патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј поручио је да су јасеновачки мучници хероји и свеци православља, који никада не смију бити заборављени. Oн је навео да је у Јасеновцу страдало на стотине хиљада његове провославне браће и позвао вјернике да никад не заборављају своје мученике, који никад не могу да буду повод за освету него за мир. Послије литургије одржана је служба и на гробном пољу код Каменог цвијета у Јасеновцу.

Литургији су присуствовали, поред патријарха Вартоломеја и патријархa Иринејa, бројни епископи из Србије, Хрватске, БиХ, Црне Горе, међу којима митрополит црногорско-приморски Амфилохије и митрополит загребачко-љубљански Порфирије, затим генерални секретар предсједника Републике Србије Недељко Тењовић, савјетник премијера Србије Владимир Божовић, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, директор Управе за сарадњу сa црквама и вјерским заједницама при Влади Србије др Милета Радојевић, предсједник и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Иван Костић и Миодраг Линта, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, предсједник СКД „Просвјета“ из Хрватске Синиша Љубојевић и бројни други гости.

Патријарх васељенски и цариградски Вартоломеј и патријарх српски Иринеј су се заједно са епископима и свештенством СПЦ упутили на освештање обновљеног епископског двора у Пакрацу. Освештано је и обновљено јужно крило Владичанског двора у Пакрацу, које је сједиште пакрачко-славонског епископа Јована. Из Јасеновца и Пакраца послате су поруке мира и праштања, али је и поручено да јасеновачка голгота никада не смије бити заборављена. И овај догађај је протекао без присуства највиших званичника Хрватске.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3881″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1473720646242″]
Нема коментара

Напишите коментар