koranski-most-1

У Београду обиљежена 25. годишница убијства 13 Срба на Коранском мосту

Дана 21. септембра 2016. године делегације Завичајног клуба Кордунаша, Удружења бораца Кордуна, Осме кордунашке народноослободилачке ударне дивизије, ратова 1990.-1999. и њихових потомака и Градског одбора СУБНОР-а Београд обиљежили су у Београду 25 годинa од звјерског убиства 13 и тешког рањавања 4 припадника Територијалне одбране на Коранском мосту код Карловца од стране хрватских паравојних формација. Делегацијe наведена три удружења и породице страдалих положилe су у Ташмајданском парку вијенце на Спомен плочу српским жртвама страдалим током деведесетих година на простору бивше Југославије. Предсједник Завичајног клуба Кордунаша Петар Шаула одржао је говор у част погинулим српским резервистима. Након тога присутни су запалили свијеће у цркви Светог Маркa за помен страдалим Србима на Коранском мосту. Међу присутнима је био и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта.

У Дому ратних војних инвалида, уз присуство породица погинулих Срба, преживјелих учесника догађаја на Коранском мосту и других грађана, одржан је комеморативни скуп на коме су евоциране успомене на овај страшан злочин. Присутнима су се обратили предсједник Градског одбора СУБНОР-а Београд Боро Ерцеговац и предсједник Удружења бораца Кордуна, Осме кордунашке народноослободилачке ударне дивизије, ратова 1990.-1999. и њихових потомака Ђуро Шкаљац.

Савез Срба из региона подсјећа јавност да је почетком септембра 2012. године Врховни суд Хрватске прогласио кривим Михајла Храстова и осудио га на четири године затвора након три ослобађајуће пресуде и 20-годишњег трајања поступка. Наведена пресуда је срамотна и увреда за жртве и њихове породице. Суђење је показало да постоје докази да је злочин на Коранском мосту био унапред припремљен и организован и да је у њему учествовало више лица а не само Михајло Храстов. Некажњени злочин на Коранском мосту један je у низу примјера који потврђује тезу да је хрватско правосуђе пристрасно и неправично и у функцији оправдања бесмислене и лажне тезе да су Срби агресори а Хрвати жртве. Апелујемо на Тужилаштво за ратне злочине Србије да затражи од Државног тужилаштва Хрватске да прошири оптужбу на остале извршиоце и наредбодавце једног од првих ратних злочина над припадницима ЈНА у грађанском рату на подручју бивше Југославије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“3978″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1474736106613″]
Нема коментара

Напишите коментар