Пећанац: У први план ставити витални интерес Срба у ФБиХ

Срби у Федерацији Бих /ФБиХ/ треба да се уједине и схвате да изборна година никако није вријеме за свађе и подјеле јер једино јединством могу бити постигнути резултати, поручио је данас предсједник Савеза српских удружења „Завичај“ Бране Пећанац.
Пећанац је апеловао на представнике политичких партија да учине шта је у њиховој моћи и ријеше тензије у општини Дрвар, а представнике политичких странака у овој локалној заједници позвао на суживот, саборност и толеранцију.

– Сада нико не би смио да угрози позитивне активности које су покренули предсједници Србије и Републике Српске, Александар Вучић и Жељка Цвијановић, уз подршку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика – рекао је Пећанац Срни.

Он сматра да никако не смије бити дозвољено да буде прокоцкана добра воља институција Србије и Српске да помогну српском народу у ФБиХ, те неопрезним потезима и недомаћинским приступима угрожене добре намјере и уложене инвестиције.

– Морамо оправдати указано повјерење и инвестиције у Дрвар, не смијемо се око тога дијелити. Надам се да ће и друге општине у ФБиХ гдје живи већински српски народ добити програмску помоћ – рекао је Пећанац.

Пећанац је навео да је потребно превазићи личне и политичке анимозитете, занемарити сујете и свађе, а у први план ставити добробит и витални интерес српског народа у ФБиХ.

– Што нас је мање у ФБиХ, све се више дијелимо, а нама треба јединство како бисмо било шта остварили и имали резултате – указао је Пећанац.

Он је изразио захвалност предсједнику Владе Републике Српске Радовану Вишковићу за подршку раду Савеза на састанку у сриједу, 5. фебруара, у Бањалуци.

– Вишковића смо упознали о нашим активностима, циљевима и плановима, као и идеји да будемо спона међу нашим људима који живе у Српској и Србији, те имају двојно држављанство и могу бити значајан фактор на изборима – рекао је Пећанац.

Према његовим ријечима, план Савеза је да у марту одржи састанак са свим предсједницима удружења у оквиру Савеза, те уз подршку Владе, републичких институција и академске заједнице, представе свој рад и активности.

– Циљ нам је још ближа сарадња са властима Српске и Србије. Премијер нас је у томе подржао и дао одређене сугестије – рекао је Пећанац.

Он је навео да је Вишковића упознао и о проблемима са којима се сусрећу Срби у ФБиХ, наводећи да у појединим кантонима још није регулисан њихов комплетан уставно-правни положај.

„Иако су у Уставу у кантонима прихваћени као конститутивни народ, не партиципирају у одређеним облицима власти реципрочно свом положају. У неким школама у кантонима се чак ни не уче српски језик и ћирилица“, рекао је Пећанац.

Наводећи да Савез окупља и завичајна удружења из Србије и дијаспоре, Пећанац је рекао да је циљ Савеза да у оквиру својих законских и статутарних овлаштења помогне Србима у ФБиХ, који су десетковани на тим просторима и сада их има између 45 и 50 хиљада.

– С обзиром на материјални статус и уставно-правни положај – сведени су на минимум. Циљ нам је да у сарадњи са легалним институцијама ФБиХ, Републике Српске и Србије учинимо све да им створимо услове за економски, културолошки и биолошки опстанак на тим просторима – поручио је Пећанац.

Вест преузета са: rtrs.tv

Нема коментара

Напишите коментар