Перспективни каратиста поријеклом са Кордуна Марко Михајловић стигао до Свјетског првенства

Учешће на Свјетском првенству сан је сваког младог човјека који се бави спортом. Рођен у Србији, поријеклом са Кордуна, Марко Михајловић, млади каратиста из Старе Пазове, на основу остварених спортских резултата обезбиједио је себи мјесто учесника на Свјетском карате првенству у Шпанији прошле године. Када су успјеси овог талентованог младића у питању, списак је дуг. До сада Марко је освојио 14 пехара, преко 100 златних, сребрених и бронзаних медаља. На овогодишњем Школском првенству Србије освојио је прво мјесто, на Европском првенству у Русији освојио је високо пето мјесто, на „Гранд Приху“ у Хрватској био је трећи, а прошле године побједио је на Купу Србије и на „Трбовље Опену“ у Словенији.

Марко је рођен 2002. године у Београду, а живи у Старој Пазови са родитељима, који му пружају потпуну подршку у његовој спортској каријери. Одличан је ученик Спортске гимназије у Београду и због потреба школовања тренутно станује у Дому ученика средњих школа у Београду. Како каже ту школу је одабрао из сасвим логичног разлога, јер се бави спортом а жеља му је да у спорту и остане.

„Карате сам почео да тренирам 2008. године са својих 6 година и већ 2009. године почео сам да освајам прве медаље. У овом спорту привукло ме то што је карате борилачки спорт, а уједно и веома здрав спорт кроз који се развија и дух и тијело“, рекао је Марко додајући да тренутно тренира у КК „Фронт“ у Старој Пазови, и током протеклих година радио је са неколико тренера. „Као мали почео сам са катама, а касније сам кренуо да тренирам и борбе, што сам једва дочекао. У мојим борбеним почетцима, тренер ми је био Жарко Бјелотомић који је врло позитивно утицао на мене и учио ме важним стварима у каратеу, али и у животу“, присјетио се својих почетака овај перспективни младић.

„Од септембра прошле године тренирам додатно и у Београду, и за успјех на последњих неколико такмичења могу да захвалим и тренеру Игору који ми помаже несебично без обзира што сам у другом клубу“, објаснио је Марко који је за „Српско коло“ открио и ко су му идоли.

“У почетку су ми идоли били добри каратисти широм свијета, али сада сам себи идол, и трудићу се да постанем и ја толико добар да будем млађој дјеци идол. Имам велику мотивацију да докажем себи да то и могу , а крајњи циљеви су ми да останем у спорту и наравно Олимпијске игре и химна Србије док стојим на постољу“, искрено је испричао упорни Марко који не заборавља своје коријене.

„Мајка ми је са Кордуна, а отац из Црне Горе. Волим да одлазим у њихове родне крајеве у којима осјећам и моје корјене. Моји родитељи ме подржавају несебично, посебно мајка која ме је пратила током свих ових година, и вјерно навијала. Међутим у овом спорту највећи проблем су велики финансијски трошкови, које без подршке добрих и хуманих људи,ми као породица не бисмо савладали. Клубу у ком тренирам излазила је у сусрет и моја општина, Стара Пазова. Никада нећу заборавити кадa ми је стигао позив за Свјетско првенство из Карате Федерације Србије и када сам видјео колико је то учешће скупо, веома сам се забринуо да ли ћу моћи отићи. Клуб није имао та средства, моји родитељи такође… Међутим тада се у мом животу појавио предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта, кога су контактирале моја мајка и тетка тражећи помоћ. Он ми је пружио велику подршку и обратио се нашем председнику општине Стара Пазова, Ђорђу Радиновићу. Општина ме подржала као спортисту и уплатом потребних средстава омогућила ми одлазак на Свјетско првенство, а касније и на Eвропско првенство на чему сам им веома захвалан“, рекао је Марко додајући да је у тим важним моментима његовог живота било још добрих људи и удружења, који су му својим уплатама помогли да скупи новац за опрему која је иначе скупа и да оде, како и доликује једном каратисти, на Свјетско првенство. Meђу донаторима који су помогли Марку треба истаћи и Завичајни клуб Кордунаша.

„Желим да обећам мојим родитељима, мојим тренерима, мојој општини и нашем Крајишнику Миодрагу Линти, да ћу се трудити и у спорту и у животу да оправдам њихово повјерење и да постанем неко на кога ће бити поносни“, поручио је Марко Михајловић, талентовани шеснаестогодишњи младић пред којим је, сасвим сигурно, успјешна спортска каријера.

Предсједник општине Стара Пазова Ђорђе Радиновић примио је у свом кабинету Марка заједно са његовом мајком Босиљком. Састанку је присуствовао и народни посланик Миодраг Линта. Састанак је протекао у веома позитивној атмосфери.

новинар „Српског кола“
Весна Вуковић

(Да отворите слику преко целог екрана кликните на њу)

Нема коментара

Напишите коментар