АКТУЕЛНО:

Петровдан у Слатини: У православној цркви светих апостола Петра и Павла свечано прослављена Храмовна слава

У цркви светих апостола Петра и Павла у Слатини, данас је прослављен Петровдан.

Апостолски прваци св. Петар и Павао темељи су кршћанске Цркве, а управо њих су православни Срби у Слатини након одласка Турака прије више од 300 година изабрали за своје заштитнике којима у част сваке године 12. српња ова слатинска заједница слави своју Храмовну славу уз присуство великог броја људи који осим из Слатине и околних мјеста долазе и из иноземства, те су бројни гости пристигли из Србије и Босне и Херцеговине.

Тако се ове године окупио завидан број вјерника који су присуствовали светој Литургији коју је предводио архимандрит Павле Радусиновић, игуман манастира Ораховица, а у Литургији су судјеловали и протојереј-ставрофор Ратко Гатаревић, свећеници Дејан Шарић и Стојан Јањић, те протојереј Драган Гаћеша, док је за пјевницом био протејереј-ставрофор Јован Шаулић, који су се заједно с народом молили за добробит и благостање цијеле заједнице.

Након Литургије пререзан је славски колач уз посвећено славско (црно) вино и жито пред славском иконом и упаљеном свијећом, као симбол Храмовне славе. То су дарови који представљају жртву Богу: обитељ приноси Богу плодове свога рада, Богу на славу, свецу заштитнику у част, живим члановима на здравље и спасење, мртвима на покој.

Почасни гости били су замјеник жупана Вировитичко-подравске жупаније Игор Павковић, замјеник градоначелника Града Слатине Илија Николић и прочелник Стручне службе Крунослав Шарабок, те жупници слатинских католичких жупа св. Јосипа и бл. Ивана Мерза, влч. Драган Хргић и влч. Никола Јушић.

Слатински парох Драган Гаћеша захвалио се свима који су својим доласком увеличали Храмовну славу, особито овогодишњем куму цркве г. Бојану Остојићу који је заједно са својом обитељи био домаћин данашњег славља.

Том је пригодом истакнуо и добру сурадњу с Градом Слатином захваливши се на свој потпори српској заједници и православној цркви у Слатини којој је, како је нагласио, пријеко потребна обнова.

Након свете Литургије припремљена је „трпеза љубави“ за све назочне и народно весеље уз пјесму и плес, а свечаност је завршила вечерњом службом и молитвом у 17 сати.

(мф/Фото: Михаела Фелди)

Преузето са: Радио Слатина

Нема коментара

Напишите коментар