Око 400.000 Срба има право на имовину у ФБиХ; Ускоро кампања у дијаспори

Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Србије покренуће ускоро институционалну, медијску и кампању путем друштвених мрежа да би помогла институцијама Републике Српске у заштити имовине Срба у Федерацији БиХ.

Око 400.000 Срба полаже право на непокретности у Федерацији БиХ, а овој теми данас је било ријечи на конференцији у Београду, коју су организовали Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове и Представништво Републике Српске у Србији.

Лица која полажу права на непокретности у ФБиХ и желе да се упишу као власници у катастрима, требало би да се што прије јаве једној од шест канцеларија Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове у Републици Српској.

Од када су формиране, канцеларије су већ примиле око 4.000 захтјева који се највише односе на усаглашавање података и проблеме над власништвом парцела које су некада припадале Србима, а сада су их укњижиле општине или кантони.

– Имамо проблема са разним путевима, који се одједном уплане на српској имовини, имамо проблема и са шумама, са Шумама сарајевског кантона које су читаву једну породицу избрисале са земље и сву ту шуму превели на Кантон Сарајево – рекао је Ђорђе Радановић, координатор рада Канцеларије за стручну правну помоћ Србима у ФБиХ.

Српска имовина у Федерацији БиХ углавном је уништена и запуштена. Из РУГИПП-а упозоравају и на опасност од такозваног поступка одржаја, односно да неко од грађана ФБиХ који 10 или 20 година обрађује неку српску земљу, стекне и право власништва.

– Ако узмемо податак да су Срби насељавали рурална подручја, то је 30 и нешто одсто територије Федерације која припрада Србима. Не смијемо заборавити да то није само парцела, нечије приватно властништво него и територија – рекла је Босиљка Предраговић, директорка Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове.

Ускоро почиње шира кампања у коју ће се укључити и институције Србије, да би Србе који живе у иностранству упознали о могућностима заштите њихове имовине у Федерацији БиХ.

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије Арно Гујон рекао је да ће Управа сљедеће седмице кренути у кампању.

– Управа ће активирати удружења или преко ДКП мреже Министарстава спољних послова, а и вјерујемо да ће бити важна и улога друштвених мрежа, јер ћемо на тај доћи до сваког Србина који је поријеклом са тих простора и до њихових потомака – рекао је Гујон.

И са скупа у Београду упућена је јасна порука . бивши становници Федерације БиХ српске националности или њихови потомци, требало би да се што прије јаве канцеларијима РУГИПП-а у градовима Српске, да би добили правне савјете и задржали своју имовину.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар