Петровдан у Горском котару и западној Славонији

Петровдан је велики православни празник, а традиција његовог прослављана опстала је до данас и у оним местима у Хрватској у којима српског народа има веома мали број.

У Војном Туку у Горском котару одржана је литургија и прослављен празник Светих апостола Петра и Павла којег православни верници обележавају 12. јула. Ово је и слава овог малог места које је некад било у саставу општине Делнице, а данас се налази у општини Мркопаљ.

Село је 1991. године имало 56 становника, а 20 година касније упола од тога, дакле свега 28 становника. Малобројни мештани и њихови гости окупили су се у храму изграђеном 1759. године и посвећеном управо апостолима Петру и Павлу. Литургију је служио свештеник Милош Орељ из Дрежнице. Госте је дочекао домаћин Рајко Мамула, а стигао је велики број гостију из оближњих Моравица који традиционално на овај дан долазе у Војни Тук.

Међу осталим гостима догађај су увеличали и конзул Генералног конзулата Републике Србије у Ријеци Владимир Марјановић, начелник општине Мркопаљ Јосип Брозовић, председник Већа српске националне мањине града Врбовског Милан Вукелић, заменик градоначелника из редова припадника српске националне мањине града Врбовског Ђорђе Бусић. Литургији је присуствовао и значајан број мештана и бивших мештана који су на локалном гробљу посетили гробове својих најмилијих и својих предака.

Свечано и у Доњим Граховљанима

И бројне друге цркве широм Хрватске посвећене су Светим апостолима Петру и Павлу између осталих и она у Доњим Граховљанима недалеко од Пакраца. Код храма саграђеног 1746. године, а девастираног 1991. и ове се године окупило домаћих и гостију како би преломили славски колач и прославили сеоску славу. Томе је претходила литургија и кратко обраћање свештеника Ђорђа Теодоровића.

– Увек и сваке године кажемо да смо срећни што нашу светињу, у каквом год стању да се налази, препознајемо као светињу и да се овде окупљамо. Било је година и када се није долазило, али данас смо срећно што се изнова овде окупљамо. Ова црква је заштићена као споменик културе и ушла је у програм обнове Министарства културе, али сведоци смо да је последње две године све успорено због пандемије. До сада смо купили комплетан цреп и грађу те се надамо да ће ове године кренути покривање ове наше цркве. То ћемо направити да ова црква даље не пропада. Први корак у очувању наших светиња је долазак у њих – рекао је у свом говору испред цркве протојереј-ставрофор Ђорђе Теодоровић.

Након тога уследило је и кратко весеље уз песму и игру коју је припремио пакрачки и липички пододбор Српског-културног друштва „Просвјета“. Манифестацију су заједнички организовали Просвјета и ВСНМ града Пакраца, а поред мештана присуствовали су и заменик пожешко-славонске жупанице Никола Ивановић, заменица пакрачке градоначелнице Мирсада Дамјановић Поповић и председник Просвјете Дарко Дерењ. Од предратних двестотинак мештана, према попису становништва од пре десет година У Доњим граховљанима је живело свега тридесетак мештана.

Преузето са: srbi.hr

Нема коментара

Напишите коментар