ПЕТРОВДАНСКИ САБОР У ЗАПЛАНИКУ: Одржан помен генералу Михаиловићу и царској породици Романов

У селу Запланику у Требињској Шуми је u недељу 17. јула, одржан традиционални Петровдански сабор. Оцај народни сабор одржава се сваке године прве недеље по Петровдану.

Сабрање је почело Светом литургијом у храму Св. Петра и Павла, којом је началствовао локални парох протојереј- ставрофор Александар Илић, уз саслужење архимандрита Исаије настојатеља манастира Св. Ђорђа на Зупцима и јеромонаха Марка из манастира Завале, као и уз молитвено учешће вјерног народа који је дошао из Требиња, Иванице, Дубровника, Црне Горе, Србије, Канаде…

Ова црква је саборна за неколико села Требињске шуме. Мјештани села Орах, Кутина, Ускопље, Неновићи, Калађурђевићи, Вуковићи, Запланик, Коштриковац, Ладнице, Славгостићи, Срњак, Зачула почели су са обновом ове светиње 2008. године, а она је освештана прије неколико година.

Одлуком Комисије за очување националних споменика културе БиХ, црква светих апостола Петра и Павла у Запланику проглашена је националним спомеником испред реда српског народа 2014. године, док је шири простор око цркве проглашен историјским подручјем.

Након молитве у храму који је подигнут 1864. на темељима доста старијега храма кренула је празнична литија до остатака старог средњовјековног храма Св. Петра и у њему је благосиљан славски колач, кољиво и служен је помен руској царској породици Романов које Српска православна црква прославља управо на данашњи дан.

Помен је служен и генералу Југословенске војске у отаџбини и вођи српског покрета отпора  Драгољубу Михаиловићу који је такође на данашњи дан мученички страдао од исте безбожничке руке на монтираном процесу 1946. године.

На крају сабрања окупљенима се ријечима поуке обратио надлежни парох отац Александар, игуман Исаија и јеромонах Марко.

У име Града Требиња присутне је поздравио председник градске скупштине Драгослав Бањак.

Стево Путица председник црквеног одбора се свима захвалио и позвао све присутне на трпезу љубави уз коју су сви уживали слушајући гусле два врсна гуслара Милоша и Риста Лечића.

Нека буде срећан овај дивни и велики празник!

Да сви идемо путем Господњим, путем Светих апостола, да своју вјеру свједочимо ријечју, а још више својим животом и својим примјером у све дане свога живота.

Одбор за обнову

Извор и фотографије: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар