АКТУЕЛНО:

Петровдански сабор у Запланику!

У селу Запланику у Требињској Шуми одржан је традиционални Петровдански сабор који је окупио вјерни народ од Канаде, Аустралије, Требиња, Дубровника…

Након Литургије у храму литијом смо отишли до остатака средњовјековног храма гдје је надлежни парох о. Александар одржао помен недавно уснулом нашем бившем пароху о. Исаији и свим палим борцима за крст часни и слободу златну одавде до Русије!

Након сјечења славског колача присутнима се обратио надахнутом бесједом о. Александар, коме је прислуживао монах завалски о. Марко.

Истоимени храм Св. Петра и Павла је саграђен 1864 на темељима много старијег храма, а од 2014 је проглашен као национални споменик БиХ испред реда српског народа.

У заштити је осим храма и цијело подручје са остацима средњовековног храма, некропола са мноштвом стећака и камених крстова као и гробне гомиле.

У последњем одбрамбено – отаџбинском рату храм су тенковима и гранатама оштетиле усташе да би га после користиле као тоалет. Сви споменици и плоче су поломљени а из многих гробова су вађене и кости.

Од 2008 тече његова обнова.

Александар Милићевић / ФБ

Извор: Слободна Херцеговина

Нема коментара

Напишите коментар