АКТУЕЛНО:

ПИВСКА ДОЛА ЈЕ МАЛИ ЈАСЕНОВАЦ: Митрополит Јоаникије одржао помен на месту где су СС злочинци поклали 522 Срба

Народ се окупио да облежи тајну свог постојања у историји, да обележи Светле гробове, векове које је посветио Христу.

Данас смо се сабрали овде да чујемо Јеванђеље које је било и остало и заувек ће бити једино светло и путеводитељ свакоме човеку па тако и пивским мученицима, јер они нису ни тада ни сада били сами. Сабрали смо се овде на знаменити дан, на треће обретење главе Светог Јована Крститеља и на спомен Светих новомученика пивских, да се помолимо Богу на овоме жртвеноме месту. Пивска Дола су Христова Голгота, Јасеновац, Косово и остала жртвена места српског рода.

Овако је у понедељак Пивским Долима беседио новоизабрани митрополит црногорско-приморско Јоаникије, у месту где је 7. јуна 1943. године у масакру за сат времена побијено 522 људи, међу којима и 109 деце. Они су на најсвирепије начине ликвидирани од нациста из озлоглашене седме СС “Принц Еуген” дивизија у чијем саставу су били и брдска, 118 ловачка као и 369 хрватска дивизија. Клању Пивљана допринели су и муслиманске усташе из Херцеговине и хрватске усташа.

Мученици велички горњеполимски и мученици пивски збратимили су Пиву и Велику и горње Полимље, али све њих заједно прослављамо са мученицима јасеновачким и пребиловачким и јадовинским и крагујевачким новомученицима, а збирно име свих новомученика српских је Јасеновац. Пивска Дола су зато мали Јасеновац, а народ који рађа мученике и сведоке Христове вјере то је Христов народ који се сједињује са Христом проливањем своје невине крви. А у Пиви је проливена невина крв деце. Злочиначке СС дивизије немачке овуда су прошле, а оне су унајмиле све старе непријатеље Пиве и овде су извршиле ужасни злочин, геноцид над децом, женама трудницама, мајкама, старцима и над осталим невиним народом у Пиви, међу којима је било и свештеника, казао је митрополит Јоаникије, који је подсетио је на држање игумана пивског, достојно свих његових претходника, када су му злочинци понудили да спаси своју главу, он одбио и остао са својим народом и главу положио.

Говорећи о новомученицима пивским посебно је поменуо Јаглику Аџић и Софију Кандић, девојке које су сачувале част и образ, своју и образ Пиве, јер се нису предале мучитељима, него су живе ускочиле у огањ.

Будући да смо на овом светом месту и да смо дошли да се помолимо на овим светим хумкама, дужни смо да свима опростимо. Нисмо дошли никоме да се светимо него да се споменемо светих мученика и светих жртава које нас препорађају и сједињују са Христом, да се оплеменимо и да своја срца отворимо и да их учинимо станом Бога живога и да се у нас усели Божија милост, праведа, истина и доброта и да се са овога места шири и љубав и утеха, да се држимо својих корена и својих светиња – казао је митрополит Јоаникије.

Извор: НОВОСТИ

Фото: Жељко Шапурић

Нема коментара

Напишите коментар