други Селеушки вишебој

Под покровитељством Општине Алибунар, у насељу Колонија, одржан је други Селеушки вишебој

 

ДА ПОДСЈЕТИМО СТАРЕ И НАУЧИМО МЛАДЕ


Више стотина гледалаца окупљених на овом скупу, упркос кишном времену, имало је прилику да ужива у древним спортским дисциплинама, а преко стотину такмичара, углавном млађих, пружило им је то задовољство. Својим присуством, скуп су увеличали Предраг Белић, предсједник Општине Алибунар, Данијела Лончар, начелница Јужнобантског округа и Миодраг Линта, замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије који је вишебој прогласио отвореним. Meђу гостима били су још, између осталих, присутни Бошко Тијанић, замјеник предсједника општине Алибунар, Власто Марић, директор Јавно-комуналног предузећа „Универзал“ и Зоран Срдић, предсједник Удружења избјеглица и колониста општине Алибунар. Такмичење се одвијало у осам појединачних дисциплина и једној екипној. Надвлачење конопца, у женској и мушкој конкуренцији, изазвало је највећу пажњу, а прво мјесто у мушкој конкуренцији освојили је екипа „Грмеч у срцу“. Наjбољи појединци били су Радован Видачић и Јован Ступар са по двије побједе, с тим да је овај први освојио и два друга мјеста и тиме засјенио све остале такмичаре.

 

КОЛОНИСТИ


Селеуш, тачније насеље Колонија, било је домаћин другом по реду вишебоју, којим су, како нам рекоше домаћини, жељели да подсјете старе, а науче младе, како су се некада њихови преци надметали и „мјерили“ своју снагу.

Колонија, као дио банатског села Селуш, настало у прољеће 1920. године када је шездесетак добровољаца учесника Великог рата, махом из Херцеговине и Лике, добилo у Селеушком атару по пет хектара земље, на којима су изградили своје домове и почели да обрађују плодну равничарску земљу. Други талас колонизације десио се након Другог свјетског рата. За ралику од њиховог мирног доласка у ове крајеве, 90-их година, умјесто колониста, стигле су колоне прогнаника из Хрватске, које су својим радом и марљивошћу, уз несебичну помоћ домицилног становништва опет кренули од почетка и изградили на овом простору своје куће и започели нови живот.

Цијело такмичење одржано је у порти, или испред, сеоске цркве посвећене српским светитељима а освештане 10. септембра 1989. године, истовремено кад је откривен и споменик у част палих бораца у балканским ратовима, на Солунском фронту и НОР-у.

 

СПОРТСКИ И САБОРНИ КАРАКТЕР


Домаћине из Селуша, чланове организационог одбора, учеснике вишебоја, госте и бројне гледаоце поздравио је Предраг Белић, предсједник Општине Алибунар наглашавајући да локална самоуправа подржава овакав вид манифестација и то ће чинити и даље.

„ Ово није скуп који има само спортски карактер, већ један саборни карактер, да се окупимо, да се зближимо, да се дружимо и што је најважније да одржимо нашу традицију. Жеља нам је да, као што су то чинили наши преци, витештво, част и поштење буду на првом мјесту, да побједе најбољи, а да сви заједно уживамо у овом такмичењу“, нагласио је Белић, додајући да овај вишебој постаје традиција коју треба чувати и развијати убудуће.

„Милион Срба западно од Дрине и Дунава је протjерано због политике двоструких стандарда међународне заједнице и антисрпске политике званичног Загреба и Сарајава, али оно што је најважније јесте што наши нису клонули духом. Наставили су да се боре у новом завичају, саградили су куће и оно што је посебно важно јесте да нису се одрекли свог идентитета, своје културе, обичаја и традиције. Широм Србије Крајишници, Херцеговци и други прекодрински Срби, који су родом и поријеклом са подручја данашње Хрватске и БиХ се окупљају и oрганизују завичајне вечери, спортске манифестације, књижевне вечери и многе друге садржаје са циљем да не забораве свој крај и своје коријене и да развију код младих генерација, својих синова и кћери и унукa свијест o свом поријеклу“, рекао је између осталог Миодраг Линта. Oн је посебно нагласиo да се захваљује руководству oпштине Алибунар на челу са предсједником Предрагом Белићем које је активно радило на рjешавању стамбених и других проблема са којима се сусрећу прогнана лица,. Општина Алибунар је међу првима у Србији кренула у рјешавање питања откупа стамбених јединица. Остало је још да се ријеши питање откупа стамбених јединица које су изграђене по принципу „Кључ у руке“ на чему се активно ради у сарадњи са Комесаријатом за избјеглице и миграције. .

 

МЛАДОСТ И ИСКУСТВО


Кренула су и такмичења. Добро организован тим судија најприје је на терен извео, како и доликује, оне најмлађе. Трчање у врећама била је дисциплина гдје се, због великог броја учесника, чак у три групе морало кретати са циља. На крају побједила је дјевојчица Анастасија Берат, једина припадница „слабијег пола“ у свим дисциплина.

Ређале су се једна за другом дисциплине трчање по брвну, гдје је друго мјесто освојио најмлађи такмичар Јован Ћурувија, држање на вратилу, скок у вис, скок у даљ, бацање камена са рамена, надвлачење клипа и пењање уз стожину. Поједине изједначене, а код неких су се, што треба напоменути, својим резултатима истакли појединци. То се прије свега односи на Радована Видачића, најбољег у скоку у вис и даљ, као и Јована Ступара који је био најбољи у држању на вратилу и пењању уз стожину. У овој другој дисциплини Ступар, чији преци вуку поријекло из Босанског Петровца био је ненадмашан, не случајно, јер је троструки првак вишебоја у Невесињу, а ове године стожину високу десет метара „савладао“ је за мање од девет секунди, постигавши рекордно вријеме.

Иако су већином појединци учествовали у такмичењу, то није био случај са људима из Банатског Великог Села поред Кикинде, које је скоро у свакој дисциплини имало свог представника. То нам је потврдио и Јован Ступар, предсједник Удружења вишебоја у овом мјесту, ријечима да је он са још једним другом прошле године био овдје, али да су сада дошли са скоро комплетном екипом укључујући и надвлачење конопца.

 

КОН(ОП)АЦ ДИЈЕЛО КРАСИ


У ревијалном дијелу надвлачења конопца такмичиле су се двије женске екипе, а непосредно након тога већ у првом мушком надвлачењу састали су се највећи конкуренти за најсјајније одличје домаћи „Грмеч у срцу“ и гости из Банатског Великог Села. Тек након трећег надвлачења домаћини су били бољи и заслужено, у каснијим борбама гдје нису имали правог такмаца, освојили прво мјесто у најцјењенијој дисциплини вишебоја, ма гдје он да се одржава. Друго мјесто припало је екипи „Селеушки вишебој“, док је трећу степеницу побједничког постоља заузео Владимировац.

Истовремено док се одржавао вишебој, десет екипа на два терена такмичило се у још једној игри коју су у овај крај донијели колонисти, балотама. Послије скоро цјелодневног надјачавања прво мјесто освојио је Владимировац.

Мјесна заједница Селеуш, Оптина Алибунар и Oрганизациони одбор наградили су најбоље пехарима и медаљама. Домаћини су се захвалили пригодним поклонима свима онима који су на разне начине доприњели његовој организацији и све учеснике и госте позвали да дођу слиједеће године на наредни, сад већ традиционални 3. Селеушки вишебој.

Други Селеушки вишебој одржана је под покровитељством и уз финансијску подршку општине Алибунар на челу са предсједником Предрагом Белићем. Посебне заслуге за одличну организацију и за веома позитиван утисак са овогодишњег вишебоја припадају Организационом одбору на челу са Зораном Братић. Остали чланови Организационог одбора су били Милош Поткоњак, Славен Лака, Милош Косовац, Марко Косовац, Небојша Братић, Милан Орлић и Борислав Ђукић.

Касније, дубоко у ноћ, настављено је народно весеље уз крајишке пјесме групе Саво и Љубиша, али и пјесме из репортоара познате умјетнице Вере Матовић која је такође била гост овог села у јужном Банату.

Текст и фотографије: Жељко ЂЕКИЋ

ТРКА У ВРЕЋАМА

1.Берат Анастазија
2. Вујовић Драган
3. Самолов Драган

ТРЧАЊЕ ПО БРВНУ

1. Лака Дејан
2. Ћурувија Јован
3. Лисица Јован

СКОК У ДАЉ ИЗ МЈЕСТА

1.Видачић Радован
2. Лисица Јован
3.Ђукић Борислав

ДРЖАЊЕ НА ВРАТИЛУ

1. Ступар Јован
2. Лисица Јован
3. Лака Далибор

СКОК У ВИС

1. Видачић Радован
2.Бајрић Нусрет
3.Врањеш Борислав

НАДВАЛАЧЕЊЕ КЛИПА

1. Почуча Драго
2. Видачић Радован
3. Мијатовић Драгош

ПЕЊАЊЕ УЗ СТОЖИНУ

1. Ступар Јован
2. Трамошљанин Илија
3. Бајрић Нусрет

БАЦАЊЕ КАМЕНА С РАМЕНА

1. Шкондра Светко
2. Видачић Радован
3. Хинић Александар

НАДВЛАЧЕЊЕ КОНОПЦА

1. Грмеч у срцу
2. Селеушки вишебој
3. Владимировац

 

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“10831″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1504692218344″]

Нема коментара

Напишите коментар