Подгорица: Хиљаде вјерника дочекало патријарха српског и десницу Светог Спиридона

Хиљаде вјерника из свих крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске дочекало је вечерас у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици Његову светост партријарха српског Порфирија и десницу Светог Спиридона Тримитундског Чудотворца.

У част патријарха Порфирија у Храму је у току доксологија, коју служе владике, епископи и свештеници Митрополије црногорско-приморске.

Добродошлицу Његовој светости пожелио је Његово високопреосвештенство митрополит Јоаникије, који је истакао да патријарх Порфирије као Свети Сава доноси народу милост и шири мир Божији.

Митрополит Јоаникије је рекао да је прије десет година патријарх Порфирије, тада као митрополит загребачко-љубљански, учествовао у освештању Храма Хирстовог Васкресења.

– На овом светом храму је тада постављен печат православног јединства. Јединства светих Божијих цркава у заједничком богослужењу и подршци. Нажалост, у задње вријеме то јединство трпи значајна искушења, али надамо се да ће она бити превазиђена – рекао је митрополит Јоаникије у обраћању.

Митрополит Јоаникије истакао је да је патријарх Порфирије донио мир и правду Црној Гори када је са Владом потписао Темељни уговор, што је било признање за оставарење права и слободе, али највише заштите светиња и манастира СПЦ у Црној Гори.

Митрополит црногорско-приморске је посебно поздравио митрополита Крфа Нектарија, који је донио десницу Светог Спиридона, пуну благослова за све који је цјеливају.

– Радује се Црна Гора, света земља светаца – рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије је истакао да је Храм Васкрсења Христовог извор радости и духовне хране.

– Најзначајнији подухват овог храма је изградња Православне гимназије и новог Храма Светога Саве у Подгорици, чије ћете темеље сутра освештати и благословити почетак рада нове Гимназије – рекао је митрополит Јоаникије.

Раније данас је митрополит црногорско-приморски дочекао патријаха Порфирија на подгоричком аеродрому.

Након тога предсједник Црне Горе Јаков Милатовић примио је патријаха Порфирија у вили Горица у Подгорици, након чега је приређен и свечани ручак за високог црквеног госта.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар