Слава храма у Бителићу окупила око 500 људи

Епископ далматински Никодим служио је данас Свету архијерејску литургију у храму Покрова Пресвете Богородице у Бителићу који потиче из 1814. године поводом славе ове светиње у општини Хрваце у Далмацији гдје се данас окупило око 500 људи.

Међу окупљенима на слави храма, који припада Парохији врличкој, били су и римокатолици, али и представници Удружења „Огњена Марија Ливањска“.

Епископ Никодим честитао је окупљеном вјерном народу овога краја славу храма и поручио да треба слиједити примјер славних предака који су се увијек окупљали у црквама радујући се једни другима.

– Тада су остављали сваку животну бригу, увијек се окупљали око цркава, зидали их у славу и у име Божије, молили се Господу за спасење свих људи, па чак и непријатеља, као и свих оних који почивају на нашим гробљима. То је позив свима нама да слиједимо њихов примјер – истакао је епископ далматински.

Владика Никодим нагласио је да су сви позвани да држе ријеч Господњу и поштују заповијест Господа.

– Господ нам налаже да помажемо ближњима, али не само сродницима и пријатељима, већ да чинимо добро свима, па макар нам они наносили зло. То је највећа љубав коју можемо да искажемо, када превазиђемо и себе, али и покажемо онима који нам наносе зло да смо истински ученици Бога и нашег Исуса Христа, који, након свега што је претрпио, са љубављу прима сваког човјека који жели да му са покајањем приђе и прихвати га – поручио је владика Никодим.

У Бителићу данас има око тридесетак кућа у којима живе Срби, а већинско становништво чине Хрвати.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар