АКТУЕЛНО:

Апсурдан судски процес против Додика

Апсурдни политички, а не правни поступак против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Републике Српске Милоша Лукића отвориће се у понедјељак, изјашњавањем о кривици.

Искусни правници кажу да у правним уџбеницима нису нашли примјер суђења легитимно изабраном предсједнику и именованом функционеру због извршавања законских и Уставом прописаних обавеза, нити да је неком суђено јер се успротивио страном држављанину, без легитимитета.

Одбрана најављује, да ће суду и јавности предочити бројне доказе да је Кристијан Шмит само њемачки дипломата, који и поред благослова свјетских центара моћи, нема потврду Савјета безбједности УН, и није високи представник.

Струка је јасна – Додику и Лукићу се суди за непостојеће кривично дјело, по пројекту савременог Бењамина Калаја, њемачког дипломате на заласку каријере, који се представља као високи представник. Одбрана је спремила доказе да Шмит то није, те да је стога оптужница неразумљива.

– Нико не може да каже да разумије оптужницу. Та оптужница је потпуно неразумљива, зато што дође један држављанин, послан нотом државе која није потписница Дејтонског споразума, и онда себе представи као законодавца, а онда то није довољно већ даље пропише, ако се његов закон не поштује, да то представља кривично дјело – рекао је Горан Бубић, адвокат предсједника Српске.

Осим што се Додик и Лукић пред судом могу изјаснити да не разумију оптужницу, имају право и да се не изјасне о кривици. Адвокат Миодраг Стојановић каже да ће вјероватно доказни поступак пред судским вијећем почети током новембра, али га забрињава шта је крајња намјера.

– Брине ме намјера да се ствара простор да судеће вијеће може изрећи сигурносну мјеру забрану обављања дужности предсједника Републике. Посљедице могу да изазову турбуленције у времену пред нама … мјера улази у сферу политике и о томе не бих да говорим – рекао је Стојановић.

За Стојановића, овај судски поступак је пораз правосуђа.

– То нисам упамтио и нисам научен ни да је било у Родезији и Јужноафричкој Републици са краја 19. и почетком 20. вијека када су Холанђани и Енглези владали тим простором. Да ли се ми миримо с тим, прихватамо ли то? Данас је тема Додик, али сутра ће бити неко други. Куда вози БиХ? – упитао је Стојановић.

Очито, у протекторат, мада је БиХ чланица Уједињених нација, које повељом забрањују успостављање протектората. Али шта су УН за Шмита, којем бх. правосуђе жели да осигура непостојећи легитимитет?.

– Циљ и позадина ове игре јесте да се сломи ауторитет који представља предсједник Републике Српске и институције Републике Српске, а онда стварамо простор да они даље српском народу и свим грађанима намећу све оно што нису довели до краја. Првенствено мислим на имовину, односно одузимање имовине Републици Српској, преношење на БиХ. Показатељ апсурдности БиХ јесте управо овај судски поступак, јер се правосуђе упустило да одлучује о непостојећем кривичном дјелу. Тиме, рећи ћу као правник, понижавају институцију у којој раде – рекла је Јелена Пајић Баштинац, генерални секретар предсједника Републике Српске.

Да се у Сарајеву и Суду БиХ спремају – говори и информација да су на дан изјашњавања о кривици Додика и Лукића, вјероватно због безбједносних разлога, отказали сва друга рочишта.

rtrs.tv

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар