АКТУЕЛНО:

СРНА: Нелегално правосуђе, Шмит и оптужница – легално изабрани предсједник и именовани директор криви што раде у складу са Уставом

У оптужници против предсједника Републике Српске Милорада Додика наводи се да је починио кривично дјело неизвршавање одлука високог представника, а истовремено се додаје да је то дјело починио поступајући по Уставу Републике Српске и користећи своја овлашћења потписао указе о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске и о проглашењу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, објавила је агенција СРНА у ауторском тексту.

Ауторски текст агенције СРНА преносимо у цијелости:

У оптужници против предсједника Републике Српске Милорада Додика наводи се да је починио кривично дјело неизвршавање одлука високог представника, а истовремено се додаје да је то дјело починио поступајући по Уставу Републике Српске и користећи своја овлашћења потписао указе о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Српске и о проглашењу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

У наставку оптужнице се наглашава да је Додик у својству предсједника Републике Српске користећи Уставом загарантована овлашћења својеручно потписао ове указе на основу закона које је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

Из оптужнице произилази да је предсједник Додик поступао у складу са Уставом Републике Српске и овлашћењима предвиђеним Уставом, али га оптужују да није примијенио и провео наметнуте одлуку самозваног високог представника Кристијана Шмита којом се обуставља законодавни поступак доношења наведеног Закона, као и Указ о проглашењу Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

Иако је поступао по Уставу и користио своја овлашћења која му као предсједнику припадају, Додика оптужују што није прихватио и проводио наметнуте одлуке Кристијана Шмита, који незаконито борави у БиХ и лажно се представља да је високи представник с обзиром на то да је у БиХ дошао без потребне резолуције Савјета безбједности УН о именовању.

Поставља се питање како Суд БиХ даје првенство закону, који је држављанин Њемачке Кристијан Шмит наметнуо, у односу на Устав Републике Српске који је усаглашен са Уставом БиХ!?

За правосудне институције у БиХ, које не познаје Устав и Дејтонски мировни споразум, одлуке високог представника којег Савјет безбједности УН није потврдио потребном резолуцијом – су обавезујуће.

Тужилаштво и Суд БиХ чак се у том контексту позивају на овлашћења која су дата високом представнику Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, иако управо тумачењем тог анекса се може закључити да Кристијан Шмит није високи представник у БиХ. Чак и да јесте високи представник не може да интервенише у законодавство БиХ, јер законе у тој земљи доноси Парламентарна скупштина. Интервенисање у законодавство није му омогућено ни такозваним „бонским овлашћењима“.

И вршилац дужности директора „Службеног гласника“ Милош Лукић осумњичен је зато што је 9. јула, користећи овлаштења директора те установе, омогућио спровођење процедуре објављивања Указа о проглашењу Закона о измјени Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске и Закона о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ.

Поред наведеног, Тужилаштво је предложило да се осумњиченима изрекне мјера забране обављања функције, и то Милораду Додику престанак обављања функције предсједника Републике Српске, а осумњиченом Милошу Лукићу престанак обављања функције директора Јавне установе „Службени гласник Републике Српске“ у трајању од десет година, те да се утврди наступање правних посљедица осуде, и то: престанак службене дужности и престанак запослења, забрану обављања службене дужности у законодавном, извршном, правосудном, управном или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира из јавних средстава и забрану стицања службене дужности у законодавном, извршном, правосудном, управном или било којем органу који се у цијелости или дјелимично финансира из јавних средстава.

Из овога произилази да је БиХ, којом управљају поједини амбасадори и Шмит, уз свесрдну помоћ судија и тужилаца који суде по њиховом налогу, а не по праву и правди, не требају избори, нити слободно изражавање воље бирача.

Након свега, може се само констатовати да је БиХ гора од колоније. И у колонијама постоје правила, а у БиХ – самовоља дијела међународне заједнице.

Цијелу ову лакрдију, можда је и најбоље описао колега, новинар „Гласа Српске“ Жарко Марковић на друштвеној мрежи „Икс“: „Дакле, тужилаштво којег нема у Уставу пред судом којег нема у Уставу терети предсједника ког има у Уставу на основу одредбе закона коју је наметнула особа које нема у Уставу, а све због тога што је предсједник ког има у Уставу поштовао Устав“, наводи директор агенције СРНА Татјана Парађина у ауторском тексту.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар