Борци одбранили Републику Српску и нико им не може забранити обиљежавање 9. јануара

Српски борци су својим животима одбранили Републику Српску и обиљежавање датума њеног настанка нико не може да им забрани, поготово не самозвани високи представник, порука је која стиже из бројних борачких удружења и организација широм Српске.

Сагласни су да покушаји Кристијана Шмита да спријечи долазак високих званица из Србије и Црне Горе на обиљежавање 9. јануара – Дана Републике, само буди инат и јача потребу за што величанственијом прославом овог празника.

Кажу да је овакав Шмитов захтјев говори да је ријеч о особи која је изгубила везу са стварношћу, истичући да је „незваном госту мјесту за вратима“.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац позвао је грађане да се у великом броју окупе 9. јануара у свакој општини и граду Српске како би обиљежили Дан Републике и поручио да то Србима нико не може забранити, посебно не Кристијан Шмит.

Предсједник Скупштине Борачке организације Требиње Петар Вуковић рекао је да је српски народ све јединственији и да нелегални Шмит неће успјети да изврши притисак.

Предсједник општинске Борачке организације у Српцу Горан Плотан позвао је борце на јединство у очувању Републике Српске уз пуну подршку њеном руководству.

– Срби су народ који не занемарује своју историју и своју будућност. Увијек морамо да се сјећамо бораца који су животе дали за нашу слободу и Републику Српску, да будемо поносни на њих и зато никакве одлуке суда и њемачког туристе не могу то да пониште – рекао је Плотан за Срну.

Предсједник Борачке организације општине Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак оцијенио је да су Шмитове бесмислице дио покушаја да се на све начине уништи Република Српска, али да борци Српске то неће дозволити.

Предсједник Борачке организације општине Соколац Љубомир Ерић поручио је да је Дан Републике Српске, 9. јануар, један од најзначајнијих празника у историји Српске и српског народа који ни по коју цијену неће одустити да га помиње и прославља.

Из Борачке организације општине Милићи поручено је да ће се историјски датум 9. јануар, када је створена Република Српска, обиљежавати док Срби постоје и да нема силе која то може спријечити.

Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић рекао је да су српски борци својим животима одбранили Републику Српску у наметнутом рату и обиљежавање датума њеног настанка нико не може да им забрани, поготово не самозвани високи представник.

Предсједник Борачке организације општине Шековићи Милош Ступар поручио је да „српском народу не треба дирати у светињу Републику Српску“.

Предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић истакао је да је Република Српска за Србе светиња и да нико не може да им забрани да славе Дан Републике 9. јануар и да чувају своју историју.

Из општинске Борачке организације Котор Варош поручено је да ће се Дан настанка вољене Републике Српске обиљежавати све год постоји српски народ на овим просторима.

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац рекао је да борцима Војске Републике Српске нико не може да забрани да славе 9. јануар, Дан Репубике Српске и да им није битно шта о томе прича Шмит.

Шеховац је истакао да ће се Дан Републике Српске славити све док куца и посљедње срце српских војника и њихових потомака.

Предсједника Градске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Источно Сарајево Горан Тимотија нагласио је да је Дан Републике Српске у срцу сваког човјека у Српској и да нико, па ни Шмит не може забранити нити оспорити прославу тог дана.

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин нагласио је да су пријетње Кристијана Шмита пуцњи у празно, а његов позив Бриселу очајнички потез.

Ратни командант специјалне јединице „Вукови са Дрине“ Милан Јоловић Легенда истакао је да су Срби пружали отпор и одбранили се од много већих империјалистичких сила и окупатора него што је то Шмит, као и од оних које он представља.

Из Удружења ветерана „Гарда Пантери“ поручено је да ће се Дан Републике Српске обиљежавати у сваком граду, свакој општини и кући гдје има Срба и да то нико не може забранити.

Предсједник Удружења ветерана Трећег одреда Специјалне бригаде полиције Дејан Бодирога рекао је да ће политичари из Србије и Црне Горе који су патриотски настројени, а буду позвани на прославу Дана Републике – 9. јануара, присуствовати прослави, а Шмит неће јер неће бити ни позван нити је добродошао.

Предсједник Удужења ветерана „Мандини лавови“ из Угљевика Драго Томић нагласио је за Срну да је бесмислено покушавати рушити нешто што је крвљу одбрањено као што је то Република Српска и да нико не може забранити обиљежавање 9. јануара.

Подсјећамо, у посљедњим активностима усмјереним против Дана Републике Српске Кристијан Шмит је затражио од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да изврши притисак из Брисела на Београд и Подгорицу, како функционери Србије и Црне Горе не би присуствовали обиљежавању 9. јануара.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар