АКТУЕЛНО:

Лоше стање споменичке баштине НОБ-а на подручју Винковаца

У Српском културном центру представљена Фото-монографија „Споменици НОБ-а винковачког краја некад и сад” у издању ове установе у култури.

Овогодишњи програм Српског културног центра средом започео је синоћ представљањем Фото-монографије „Споменици НОБ-а винковачког краја некад и сад” аутора Срђана Секулића и Николе Милојевића. Ово је друга у низу публикација коју је реализовао овај ауторски двојац који на тај начин жели да скрене пажњу на стање у којем се данас налази споменичка баштина посвећена Народноослободилачкој борби и жртвама које су пале током Другог светског рата на простору истока Хрватске.

– Развојем Српског културног центра и бројних активности које ова наша културна установа одржава стекли су се услови да ту нашу идеју и остваримо. Након што смо објавили фото-монографију посвећену споменицима НОБ-а са територије бивше општине Вуковар, која се простирала од Илока до Клисе, успели смо да објавимо и нову публикацију посвећену споменицима НОБ-а винковачког краја. Тиме смо заправо обрадили целокупан простор Вуковарско-сремске жупаније осим наравно жупањског дела у коме заправо има и најмањи број таквих споменика. Када је ова тема у питању преостаје нам још да ове године на исти начин обрадимо и осјечки крај на чему смо већ почели да радимо – рекао је Срђан Секулић.

Највећи изазов за ауторе било је прикупљање информација о локацијама на којима се споменици налазе. Када је реч о винковачком крају литература и извори били су прилично оскудни.

– Једино што смо имали као путоказ била је једна брошура издана 1975. године, дакле петнаест година пре последњег рата и времена када те идеје више нису биле популарне. Међутим, захваљујући интернету и неким другим изворима успели смо да откријемо и споменике и спомен-плоче за које се мало знало. Дакле, тај истраживачки део био је заправо и најзахтевнији, а онда и сам теренски рад јер је све те локације требало обићи и фотографисати – објаснио је Секулић.

Из свега што су на терену могли да виде закључак је да је стање споменичке баштине на подручју Винковаца јако лоше. Велик број споменика је трајно уништен и уклоњен, а оно што је преостало је у лошем стању.

– Пронаши смо податке о 82 места, а обиласком терена и прелиставањем старих новина лоцирали смо 86 споменика. Верујемо да је број споменика био и већи и заправо очекујемо да ћемо након што ова монографија буде представљена широм овог простора доћи и до нових података. Када је реч о вуковарском крају закључили смо да је до пре три године недостајао сваки трећи споменик, а када је у питању винковачки крај од 86 споменика које смо лоцирали више нема 41 споменика, односно скоро половина њих је уништена. Ти подаци довољно говоре и о стању и о односу друштва према антифашизму и споменичкој баштини посвећеној догађајима из НОБ-а и Другог светског рата – говори Никола Милојевић који је већим делом био ангажован на припреми попратних текстова у овој публикацији.

План је да овај ауторски двојац настави са даљњим истраживањем ове теме и да свој досадашњи рад представе на ширем простору Хрватске, али и у матичној држави Србији.

– Већ имамо позив из Архива Војводине из Новог Сада где ћемо представити обе до сада објављене монографије, а ићи ћемо у свако место у које нас позову и где ова тематика изазива занимање и пажњу – наглашава Милојевић.

Рад Срђана Секулића и Николе Милојевића подржао је и Лазо Ђокић, председник Удружења антифашиста града Вуковара које већ годинама уназад упорно ради на очувању, обнови и одржавању споменичке баштине на подручју Вуковара.

– Ауторима изражавам захвалност на ономе што су до сада урадили и надам се да ће њихов рад подстаћи и неке друге људе, ауторе и историчаре да се укључе у ту причу и дају свој допринос да очувамо успомену на наше претке који су пострадали и дали своје животе за нашу слободу. Ми тога не треба да се стидимо и треба то да чувамо, а ако нешто није записано и на овај начин обрађено онда, каже наш народ, то као да се није ни догодило – закључио је Ђокић.

Милојевић и Секулић захвалили су свима који су их подржали у раду као и на логистичкој подршци коју им је пружило Заједничко веће општина.

Програм „СКЦ средом” биће од сада одржаван сваке среде, а наставља се већ 8. фебруара када ће бити представљена књига аутора Драгољуба Војновића „Две приче”.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар