Црквени Врховци – На месту старе планирају нову, али мању цркву

Заједничком акцијом ВСНМ-а Пожешко-славонске жупаније, Града Пожеге и парохије пожешке проведена је акција чишћења остатака цркве Успења пресвете Богородице у Црквеним Врховцима.

Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније и Града Пожеге у сарадњи са пожешком парохијом и уз подршку СДСС-а организовала су 20. јуна радну акцију рашчишћавања рушевина цркве Успења пресвете Богородице у Црквеним Врховцима која је минирана почетком рата деведесетих година прошлог века.

У акцији у којој је учествовало више од двадесет добровољаца раскрчено је и уклоњено грање и покошена трава око цркве, а рушевина је очишћена и уређена. Цигле које су на гомилу сакупљене багером биће очишћене и сложене јер је у плану да буду употребљене за изградњу мање реплике цркве која је на том месту била пре него што је минирана.

– Иако време није баш било најидеалније ипак смо урадили доста тога. Посао нам је олакшало то што је прошле године Омладинска мрежа Срба у Хрватској овде организовала радну акцију крчења жбуња и раслиња које је потпуно обрасло ову рушевину. Ми смо сада само покосили околину – рекао је председник жупанијског ВСНМ-а Никола Ивановић.

Црквени Врховци су место у саставу града Пожеге у Пожешко-славонској жупанији које је према попису из 1991. године имало 44 становника од којих се њих 41 изјашњавало као Срби. Највише становника у овом месту забележено је давне 1931. године када их је било 201, а према последњем попису од пре девет година у њему је регистровано 30 мештана.

Сама црква је доста стара, а према речима Николе Ивановића њен иконостас био је изузетно вредан. Иконописао га је познати хрватски сликар Целестин Медовић (1857-1920) који је поред ове цркве осликао и иконостас много веће православне цркве Св. Тројице у Бјеловару.

– Због те чињенице нас је и свештеник Александар Бјелић замолио да добро пазимо док је радио багер да ако је случајно нешто остало под тим рушевинама покушамо то да спасимо и сачувамо. Нажалост, сем металних предмета ништа друго ту нисмо пронашли – каже Ивановић.

Црква је минирана на Спасовдан 1992. године иако само село није било поприште ратних збивања. Срушена је постављеним експлозивом, а да несрећа буде још већа пред сам рат је била генерално сређена. Детонација је била толико јака да је уништена готово до темеља.

Председник ВСНМ-а Пожеге Боривој Миљевић изразио је велико задовољство чињеницом да су у акцији учествовали и млади из села Дубока. Иако је уочи саме акције постојала извесна бојазан да због лошег времена нико неће доћи, одзив на акцију био је изузетно добар.

– Задовољан сам и одзивом, али и урађеним, с обзиром да смо и багериста и ми остали радили више од пет сати. Припремамо циглу како би по идеји пароха пожешког Александра Бјелића на овом месту саградили умањену реплику овдашње цркве с обзиром да је пре сто, двесто година она била веома важна за народ Пожешке котлине који се ту окупљао. Лани смо, у новом сазиву Градског већа, први пут након 30 година на овом месту обележили и храмовну славу те некадашње цркве Велику Госпојину – рекао је Миљевић.

Због Короне отказали једну акцију

Уз подршку Удружења антифашистичких бораца и антифашиста Пакраца и Липика Веће српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније припремало је још једну акцију уређења Беговаче, познате партизанске базе, болнице и места великог народног збега. Акција је планирана за суботу 27. јуна, али је због новонастале ситуације са коронавирусом отказана и одложена за неку другу прилику.

Беговача није била само партизанска база, него и место где је прорадила прва партизанска штампарија у којој је штампан лист „Славонски партизан“. У Беговачи је организован први санитет из којег су у том крају касније израсле болнице у којима су били лечени и неговани борци али и цивили. Почетком 1942. године у Беговачи је спас пронашао и велики народни збег. Због свега тога је значај планиране акције велик и не треба сумњати да ће чим ситуација то буде дозволила она бити поново организована и изведена.

Преузето са: СРБИ.hr

 

Нема коментара

Напишите коментар