Свечано прослављена слава скрадинског храма

Верни народ скрадинског краја окупио се данас (25. 12. 2021.) у Цркви Светог Спиридона како би заједно, у молитвеном сабрању, прославио славу овог светог храма. Његово Преосвештенство Епископ далматински Г. Никодим том приликом је служио Свету Архијерејску Литургију, а у својој беседи верном народу честитао је свима овај велики празник.

„Велик је Бог у светима својим, а ми смо се, драга браћо и сестре, данас окупили да бисмо прославили једног дивног светитеља, Светога Спиридона Чудотворца, Епископа тримитунског који је на многе начине значајан управо за нас који живимо у медитеранском крају, у пределу који је посебно леп и благословен и сличан крајевима у којим је живео и сам Господ док је ходио међу људима. Бог нас је даровао разним благословима, виноградима, маслинама, ароматичним биљем и прелепом природом, а највише смо благословени захваљујући овим велелепним храмовима које су наши славни преци градили у славу Божију и посвећивали дивним светитељима наше Свете Цркве, међу којима је и Свети Спиридон Чудотворац.

Он је рођен на острву Кипру, у сиромашној породици, био је јако смирен и читав свој живот је провео у молитви. Био је ожењен и, након што м је жена умрла, он је наставио да помаже сиромашнима и толико се уподобио Господу да га је Он благословио даром чудотворства, исцељивао је болне, истеривао демоне из опседнутих, чинио је велика чудеса. Из тог разлога су га изабрали за Епископа тримитунског и његове мошти се налазе на острву Крфу, а наши славни преци одлазили су тамо, клањали се његовим моштима и молили га да им буде заступник пред престолом Свевишњега. Многи од њих тамо су се исцелили и зато су му посветили ову, једну од најлепших цркава, могао бих да кажем, не само у Далацији, него и на потезу од Трста до Боке Которске. Толико је он био значајан за наше претке да су му посветили, не само овај, већ и стари Храм Светог Спиридона, који ћемо, ако Бог да, ускоро почети да обнављамо. Тако су и нама оставили у аманет да се окупљамо на данашњи дан и молимо Светог Спиридона да буде онај који ће да нас штити и утврђује и који ће у вечности бити наш заступник пред Господом.

Свети Спиридон Чудотворац поставио нам је пример на који треба да се угледамо, да будемо кротки, смиреног срца и да помажемо једни другима, а нарочито онима који су угрожени, напуштени и заборављени. Њима понајвише треба да будемо помоћ и подршка угледајући се на дивне светитеље који су се трудили да буду свакоме раме за плакање и нађу се свакоме човеку у невољи. То је пут који и ми треба да следимо да бисмо кроз њега показали да смо истински ученици Господњи, да смо прави хришћани и достојни наследници својих славних предака“, поручио је Епископ Никодим.

Нема коментара

Напишите коментар