АКТУЕЛНО:

Након 30 година одржана прва литургија у петрињској цркви Св. Спиридона

Након 30 година, у суботу је одржана прва литургија у православној цркви Св. Спиридона Чудотворца у Петрињи која је до сада била више пута рушена и разарана. Овом значајном и симболичком догађају, уз бројне вјернике, присуствовали су и потпредсједник Владе РХ Борис Милошевић и предсједник СНВ-а саборски заступник Милорад Пуповац који су нагласили важност овог догађаја, како за православне вјернике петрињског краја којима ће та црква опет бити средишње мјесто молитве, тако и за сам град Петрињу и све његове становнике.

У свом обраћању медијима након литургије, Милошевић је подсјетио да је петрињска парохија у потресу прије годину дана остала без цркава и без парохијског дома.

– Ова црква, чија је градња започета прије потреса, срећом није оштећена, а сада је добила кров, па ће вјерници моћи долазити – казао је Милошевић и честитао пароху Саши Умићевићу на његовој упорности и доброти, као и чињеници да сви Петрињци знају за његов хуманитарни рад и помоћ коју је пружао и прије потреса, а поготово током протекле године. Честитао је и сретан Божић онима који га славе по грегоријанском календару.

На питање о обнови кућа, Милошевић је рекао да је обнова елаборирана и да су предложена рјешења.

– Планирани натјечаји који су у току неће бити обустављани и неће бити кашњења, а новина је већи избор модела који ће се градити – казао је Милошевић.

– Ово је велик дан за православне вјернике на подручју Петриње и Баније, велик дан за Петрињу и њене становнике. Велики дан је зато што су вјерници предвођени парохом Сашом Умићевићем имали снаге да обнове храм рушен 1941. и 1991. али и зато што је у овом од потреса тешко страдалом мјесту обновљена и католичка црква. Нама су то два добра знака да је дошло вријеме обнове а не рушења, мирења, а не сукобљавања. Зато смо данас овдје да славимо

Св. Спиридона, а истовремено да свим вјерницима који Божић славе по грегоријанском календару честитамо овај велики вјерски празник – истакнуо је Пуповац.

– Дошли смо овдје и како бисмо посвједочили да је потребно да оснажимо напоре на обнови Петриње, Глине, Сиска и свих села која су пострадала на овом подручју, као и свих страдалих храмова. Као што смо се прије годину дана упрегли да хуманитарно помажемо, тако ћемо годину дана након потреса настојати да се и Влада и сви ми упрегнемо у питање обнове и да сви који су до сада на око тога оклијевали на различите начине, буду ангажирани на прави начин. На овај значајан дан у Петрињи на то се требамо обавезати пред грађанима овог града и подручја, али и пред собом самима – рекао је Пуповац.

Подсјетивши да активисти СНВ-а редовно обилазе грађане који су још у контејнерима, као и да је СНВ организирао акцију „Банија је наша кућа“, Пуповац је најавио подјелу грађевинског материјала за обнову и градњу кућа.

– Људи очекују да им се куће обнове или да добију нове и на томе се ради. Ми ћемо баш на годишњицу потреса и то баш у Петрињи бити како бисмо још једном започели оно што смо дужни радити, да будемо с људима и рјешавамо њихове потребе. Неки од њих чекају да им се потребе ријеше већ неколико мјесеци, без обзира да ли ће обнављати кућа сами или уз помоћ државе. Надамо се да ћемо, као што смо то чинили с контејнерима, сљедеће године моћи објавити да ћемо се придружити држави заједно с донаторима с којима радимо у процесу осигуравања трајног рјешења за људе који су остали без крова над главом – истакнуо је Пуповац.

Подсјетимо, цркву Св. Спиридона, грађена крајем 18. вијека, срушиле су усташе 1941. године, а након дужег чекања на дозволу 1976. подигнута је нова која је срушена одмах на почетку рата 1991. године, а три године касније поново се кренуло у градњу. Радове је прекинула Олуја, а већ саграђени зидови су порушени и на мјесту градње направљено паркиралиште.

Прије неколико година поновно је почела градња храма који је сада обновљен и стављен под кров захваљујући донацијама покрајинске Владе Војводине, као и самих вјерника, и то успркос потресу и свим другим невољама које су задесиле становнике Баније у протекле двије године. Наравно, и захваљујући залагању и пароха Саше који је у обнови цркве окупио велик број вјерника и становништва Баније.

Ненад Јовановић; Портал Новости
СНВЕуген Јаковчић, Жртва Потреса
Нема коментара

Напишите коментар