АКТУЕЛНО:

На Корудну обновљен још један српски храм – у Утињи

Средствима бројних приложника из цијелог свијета обновљена је српска црква Велике Госпојине у Утињи на Кордуну. Овај храм претрпео је и мања оштећења на звонику у серији земљотреса који су пре годину дана захватили подручје Кордуна и Баније. Санирање је обављено пре зиме како снег, мраз, лед и прокишњавања не би направили још већа оштећења.

Према речима надлежног пароха Радослава Анђелића завршен је планирани дио спољњих радова.

-Купола звоника је обложена бакром, као и истаке у дијелу испод куполе. Поправљени су и офарбани прозори на звонику, постављен је зидни лим на споју кровишта и звоника, као и нови олуци од алуминијумског лима који су спојени на одводне цијеви. Урађена је фасада комплетног храма завршном силиконском зрнастом фасадом. Постављање су бетонске плоче на предулазу храма, а око хама су урађени бетонско армирни тротоари, наводи парох Анђелић који је и сам са мјештанима учествовао у извођењу дијела радова.

Сви ови радови финансирани су прилозима Епархије горњокарловачке, СПЦО-е Ријека, локалне заједнице у Војнићу и Карловцу као и прилозима парохијана и људи добре воље из Аустралије, Америке, Пуле, Загреба, Утиње и других мјеста.

У Америци су донације за санирање храма Успења Пресвете Богородице прикупљени на празник Свете Петке коју Кордунаши у Чикагу обиљежавају као своју Славу. Организатори су били свештеник Ђуро Крошњар и поредоце Влајнић, Мркаљ и Данчуо поријеклом из Сјеничака. Поред бројних појединаца новчани проилог је дало и Удружење крајишких Срба „Прело“ из Чикага.

У другој фази радова, која ће се, ако буде средстава наставити са љепшим временом на пролеће, биће санирана унутрашња оштећења, а планирано је уређење гроба проте Владимира Ћеранића. Овај свештеник је био 53 године парох у Утињи и сахрањен је поред храма. Прикупљање новца за овај део радова још увјек траје у Америци, а потенцијални приложници могу се обратити Удружењу крајишких Срба „Прело“.

Прво Богослужење у обновљеном храму, како је најавио протојереј-ставрофор Радослав Анђелић одржаће се на Бадње вече када ће бити организовано налагање и освећење Бадњака. Храм ће бити први пут и осветљен пошто је у оквиру наведених радова урађен и прикључак на електро-енергетску мрежу.

Српска црква Успења Пресвете Богородице у Утињи саграђен је као дрвена црква 1715. године. На њеном мјесту је узидан храм 1865. године којег су запалиле усташе почетком 1942. На мјесту тога храма је 1987. подигнут и освештан садашњи храм.

                                                                                    С. Данчуо

                                                                                    Фото: Епархија горњокарловачка

Нема коментара

Напишите коментар