Преображењске свечаности у Далмацији

Далматинска Буковица прославила је празник Преображења Господњег. Нарочито свечано било је у Кистањама, али и у манастиру Крка.

У навечерје Преображења Господњег одржана је свечана седница мањсинског већа у Кистањама, а потом је одржана и промоција дуго чекане књиге „НК Буковица, 1969-2019, једна прича“. О књизи су говорили аутор Љупче Мандић, лектор Вељко Поповић, као и заменик општинског начелника Борислав Шарић.

Подсећање на време када је фудбалски ентузијазам био главна тема некадашњих кистањских омладинаца, изазвало је буру емоција, како код самог аутора књиге, тако и код присутних на промоцији. Била је то прилика да се Кистањци присете и свих оних који су, не само у фудбалу, већ и у свим сферама живота некадашњих Кистања дали свој велики допринос.

Након промоције књиге одржана је представа крагујевачког позоришта „Ало, ало“, а у представи су глумили Саша Пилиповић и Јасмина Димитријевић.

Сутрадан, на сам дан празника Преображења Господњег, у манастиру Крка, у присуству бројних верника, Свету архијерејску литургију служили су епископи, далматински Никодим и средњезападноамерички Лонгин, заједно са свештенством Епархије далматинске.

Преображењској литургију присуствовали су и председник Српског народног већа и саборски заступник Борис Милошевић, амбасадорка Србије у Републици Хрватској Мира Николић, жупан Шибенско-книнске жупаније Горан Паук, градоначелник Книна Марко Јелић, као и српски представници у локалним заједницама Северне Далмације.

 

Епископ Лонгин одржао надахњујућу беседу


У својој беседи Епископ средњезападноамерички, а некад епископ далматински Лонгин говорио је о значају празника Преображења Господњег.

– Данашњи празник је од изузетног значаја за историју Спасења рода људског, јер се Господ преобразио да би нама показао и поучио нас да и ми треба стално да растемо, да се преображавамо и мењамо се на боље. Овај празник је врхунац Откровења Божјег, јер Христос је био обасјан нестварном светлошћу и чуле су се речи Бога Оца, ‘Ово је син мој љубљени који је по мојој вољи, Њега послушајте!’ Наши преци су подигли, сачували и брижно неговали далматинске светиње истакавши да у једној таквој светињи ми се данас Богу молимо – рекао је епископ Лонгин и објаснио разлику између прошлости и садашњости.

– Они можда нису знали да читају Свето Писмо, али су га живели, за разлику од нас данас који можемо да цитирамо многа места из Библије, али често живимо као да Христос уопште није ни долазио. Ако тако живимо, нећемо имати никаквих заслуга пред Богом, зато када се попнемо на Гору, као што се каже о Преображењу, та Гора, која је наша Црква уствари, треба да буде место мира, радости и слободе у којој осећамо сву јачину Божије љубави. Нека је слава Богу и Светом Архангелу Михаилу који нас је сабрао данас да окусимо мало од те живе воде, која не пресушује и од које се не жедни, да се причестимо небеским хлебом, храном од које се никада не гладни, а која је најважнија. Када се причешћујемо ми се на чудесан, нама несхватљив начин, сједињујемо са Господом и нашим венама тече Његова крв, али треба да се трудимо да будемо достојни, макар мало. Зато не би требало да нам буде тешко да у својим срцима носимо нашу веру, као што она носи нас, да носимо свога Бога, Бога љубави. Не би требало да нам буде тешко да волимо и не бисмо смели никада да посумњамо у његово присуство, јер Он није негде горе далеко, него увек са нама и око нас – поручио је епископ Лонгин.

На Светој Литургији досадашњи намесник манастира Крке јеромонах Севастијан (Гордон) постављен је за игумана, а крчки сабрат јеромонах Амвросије (Лазаревић) добио је чин протосинђела.

Након Свете Литургије уприличен је пригодан културно-уметнички програм, као и трпеза љубави за све присутне.

У вечерњим часовима., на платоу испред храма Светих Ћирила и Методија у центру Кистања одржан је културно-уметнички програм на коме су наступили културно-уметничко друштво “Буковица“ из Кистања, певачка група „Никола Тесла“ из Крагујевца, певачка група „Црнућанке“ из Горњег Милановца, ојкачка радионица „Дуга изнад Крке“, те трубачки оркестар Драгана Павковића „Драгачевске трубе“ из Гуче.

Поред Бориса Милошевића, председника Српског народног већа из Загреба, Преображењском сабору у Кистањама присуствовао је и председник Општине Стара Пазова Ђорђе Рађеновић.

Преображење Господње бар је на кратко оживело Северну Далмацију. То је била прилика да се сретну рођаци и пријатељи, да се присете успомена из ранијих времена, али и да једни другима кажу да ће у овим крајевима бити боље, да ће се преобразити овај део Далмације.

Преузето са: срби.HR

 

Нема коментара

Напишите коментар