У Бањалуци отворена соба сјећања на Петра Кочића

Отварањем собе сјећања на Петра Кочића у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, почела је манифестација „Кочићев збор“.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да се отварањем спомен-собе жели сачувати све што је вриједно у животу и раду српског великана Петра Кочића.

„`Кочићев збор` је једна од најважнијих манифестација у Републици Српској. Циљ нам је да сачувамо језик и писмо српског народа као национално обиљежје“, рекла је новинарима Тривићева.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић нагласио је да град сваке године жели да оплемени „Кочићев збор“.

„Имамо стални садржај посвећен Кочићу, што је од изузетног значаја. Ова соба прилагођена је 21. вијеку, а нашег великана приближили смо садашњим генерацијама“, каже Радојичић.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић рекла је да изложба, уприличена у соби сјећања на Петра Кочића, прати животни пут српског великана, са посебним освртом на његов књижевни и политички рад.

„Интерактиван приступ садржајима који су приказани у различитим форматима, од фотографије и документа, преко аудио и видео-записа, до холограма и виртуелне реалности, прилагођен је посјетиоцима свих узраста“, рекла је Зечићева.

Манифестација посвећена народном трибуну Петру Кочићу доноси бројне садржаје који ће бити одржани до 25. августа на три локације – у Бањалуци, Стричићима и Београду.

Свечана академија биће одржана 24. августа, а њен концепт ће бити нешто другачији у односу на протекле.

Послије званичног дијела који обухвата и свечано уручење овогодишње Кочићеве награде биће одржан получасовни концерт Оливера Његе уз клавирску пратњу Невене Живковић.

И ове године борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и недјељу, 24. и 25. августа, на зборишту у Стричићима.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар