Галијашевић: Џаферовић је знао за злочине, али није ни покушао да их спријечи

Највећи број злочина муџахедина из одреда „Ел муџахедин“ догодио се 1994. и 1995. године када је центром Службе државне безбједности Зеница управљао бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, изјавио је Срни стручњак за безбједност и тероризам Џевад Галијашевић.

– Џаферовић је знао све што се дешавало на терену. Био је упознат са свим злочинима овог одреда. За неке злочине је знао и прије него што ће се десити, али никада ништа није урадио како би они били спријечени, а камоли да починиоци буду кажњени – истакао је Галијашевић.

Он је напоменуо да је Служба државне безбједности имала десетак оперативаца убачених у одред „Ел муџахедин“ и да је током цијелог рата у БиХ водила операцију „Киншаса“, у којој је надзирала муџахедине, контролисала их, вршила тајне претресе њихових просторија, снимала их, пратила разговоре и комуникације, радио и телефонске везе и о томе обавјештавала Џаферовића.

Галијашевић је нагласио да је Џаферовић био упознат чак и са разговорима које су муџахедини водили између себе о томе када ће и како убијати заробљенике и то снимати.

– Познато је да су овај одред пратила најмасовнија ритуална клања у историји ратовања – подсјетио је Галијашевић.

Он тврди да је бошњачки члан Предсједништва БиХ чак знао и за све позиве и разговоре вођа Ал каиде Осаме бин Ладена и Абу Мусаб ал Заркавија са командантима одреда „Ел муџахедин“.

Интересантно је, додао је, да је Бин Ладен користио британски број, док је Заркави звао са холандског броја телефона.

Галијашевић тврди да је све ово знао и муслимански ратни лидер Алија Изетбеговић и да су сви злочини одреда „Ел муџахедин“ извршени под његовим покровитељством, а да су Служба државне безбједности и Џаферовић контраобавјештајно штитили муџахедине.

Преузето са: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар