Потребан једнак однос према жртвама

Представник Удружења породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Прњавор Бранка Аулић рекла је да је велики број Срба убијен на Озрену од муџахедина, те да би требало да буде једнак однос према жртвама свих националности.

Предсједавајући Савјетодавног одбора Института за нестала лица БиХ Самир Врановић рекао је на конференцији за новинаре у Брчком да чланови породица несталих нису задовољни процесом тражења, да је протеклих година, а посебно у посљедње двије, било много проблема у тражењу несталих лица и различитих опструкција на терену, те да је неинформисаност главни проблем.

Он је нагласио да је у БиХ један од проблема и тај што још није идентификовано 1.614 пронађених тијела која се налазе у 13 костурница и мртвачница широм БиХ.

„Покренули смо неколико иницијатива за тражење несталих. Позвали смо све институције, Сипу, Тужилаштво БиХ и органе власти на појединим регијама да заједно са нама покушају да ријеше проблеме у тражењу несталих“, навео је Врановић.

Он је рекао да је захтијевано да се коначно заврши центар за евиденцију несталих лица, али то није учињено.

„У БиХ немамо тачну евиденцију несталих зато што полицијске структуре нису доставиле одређене информације на захтјев Института. Поједине власти у БиХ нису водиле записнике, ни евиденцију приликом укопавања тијела“, навео је Врановић и подсјетио да се у БиХ трага за 7.628 несталих лица.

Он је истакао да ће у овој години бити одржано неколико округлих столова, те да ће први о теми „Достигнућа и приоритети у процесу тражења несталих лица у БиХ“ бити одржан у Брчком.

„Циљ овог округлог стола јесте да се направи платформа и да размијенимо искуства на терену, са удружењима, са члановима породица несталих, да креирамо синергију и дамо пуну подршку удружењима и члановима породица у тражењу несталих“, рекао је Врановић.

Он каже да очекују да ће Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара покренути радну групу која ће креирати и довести до измјене закона о тражењу несталих лица тако што ће активирати фонд за помоћ породицама несталих и удружењима.

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Марко Јуришић рекао је да је до сада ексхумирано, идентификовано и предато породицама више од 25.000 тијела несталих лица у БиХ свих националности.

Предсједавајућа Регионалне координације удружења породица несталих са подручја бивше Југославије Семина Алекић апеловала је да представници институција и грађани БиХ дају свој допринос у процесу тражења несталих лица.

Преузето са: Срна

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар