АКТУЕЛНО:

У Чикагу обиљежен Дан Републике Српске

У српском Саборном храму Христовог васкрсеља у Чикагу је у суботу 11. јануара 2020. године обиљежен Дан Републике Српске и прослављена Слава Светог архиђакона Стефана. У сали црквеног дома одржан је банкет на којем је освештан славски колач. У пригодним бесједама говорило се о времену настанка Републике Српске и борби за њено очување.

 

Удружење Срба из Републике Српске из Чикага, како је истакао потпредсједник Жељко Живак већ двије деценије, почетком јануара, окупи српску исељеничку заједницу у овом дијелу Америке и заједно се присјете на време и околности у којима је створена Република Српска.

 

-Удружење не заборавља оне који су се борили за нашу отаџбину. Ратним војним инвалидима, дјеци српских бораца и борцима лошијег материјалног стања свих ових година слали смо помоћ, а ангажовали смо се иу одбрани ухапшених припадника Војске Републике Српске, подсјетио је Живак.

Конзул Републике Србије у Чикагу Милан Варадиновић честитао је празник, а о значају и симболици светковања Светог архиђакона Стефана говорио је старешина храма Христовог васкрсења Дарко Спасојевић.

            -Оно што вјерни народ гради на љубави, слози и на жртви неможе нико да угаси и да заустави. На тим темељима створена је Република Српска, истакао је отац Дарко.

Са скупа у Чикагу послата је и порука подршке борби вјерника Српске православне цркве у Црној Гори на очувању наших светиња.

-Нажалост православље је под нападом и наша црква је под притиском, осјећамо се лоше и молим се за оне који су стављени пред искушење. Српска је створена да буде место брадске слоге и напретка, да буде и остане наша истинска кућа слободе у кјој ће бити места за све, рекао је предсједник чикашке црквено-школске општине Илија Шишарица.

У суботу је у Чикагу одржан помен погинулима у отаџбинском рату и свим погинулим Србима у ратовима деведесетих година прошлог века.

                                                                                                                        С. Данчуо

Нема коментара

Напишите коментар