У Ђеврскама нестала Даринка Лежаић

Након одласка у потрагу за изгубљеним стадом оваца, Даринки се губи сваки траг, а вишедневна потрага за њом још увек није дала никакве резултате.

Када је Даринка Лежаић тог последњег дана прошле године изашла из своје куће и кренула у потрагу за изгубљеним стадом оваца, нико од њених најближих није могао ни наслутити да ће је можда последњи пут и видети. Дан пре тога стадо оваца побегло је из оближње ливаде, а Даринка и њен супруг Петар тражили су га цео дан.

Како овце, које су им уједно биле и занимација и извор прихода, нису пронашли, наредно јутро Даринка је поранила да их поново потражи. Недуго потом и Петар је кренуо истим послом, убрзо нашавши овце, али Даринке није било. Све оно што се од тада дешавало до речи нам је препричао Даринкин унук Сава 12 дана након нестанка.

– Бака је тога јутра устала рано и одмах кренула у потрагу за овцама. Била је врло осетљива на њих и тешко јој је пало то што су се претходни дан изгубиле. Баба и деда су људи у годинама, сами су живели иако смо их сви често обилазили, а овце су набавили одмах након што су се вратили из избеглиштва. То им је био извор прихода, обавеза којој су обоје били посвећени. Бака је читав живот провела на селу, била је оног старинског кова, патријархално васпитана и вредна жена. Није могла да замисли да се нешто деси њеним овцама, да их дивље звери нападну сада када треба да се јагње. Зато је отишла и не сачекавши деду да устане – почиње Сава и наставља са оним што се након нестанка догодило.

– Недуго након њеног одласка и деда је кренуо да их тражи. Овце је нашао, али баке није било. Сачекао је мало кући, мислећи да је отишла на другу страну и да ће се ускоро вратити. Око десет сати ујутро, мој отац је дошао код њих и чуо шта се дешава. Он и деда су одмах кренули да је траже. Убрзо су им се у потрази придружили и други чланови породице, друга баба, тетка. Како је дан одмицао, а од баке није било ни трага, обавестили су полицију. Полиција је обавестила Горску службу спасавања и сви заједно одмах су дошли и кренули са потрагом која је, тога дана, трајала до два сата после поноћи – описује Сава.

Нестала без трага

Првог дана претражили су терен у кругу од једног километра око куће, али никакав траг о Даринки нису пронашли. Наредних дана потрага се наставила, уз бројније људе који су се укључили, комплетну опрему за теренско истраживање готово непроходног терена.

– Људи из Горске службе, полиција, ватрогасци, али и мештани, сви су били укључени у претраживање терена. Више од стотину људи претраживало је сваки метар. Уз полицијске псе посебно обучене за потрагу, термовизијске камере, бројне дронове, претражен је терен од око пет километара око куће. Исушено је неколико сеоских бунара, локве где се поји стока, али ништа, никаквог трага нисмо нашли. Завирили смо у готово сваку и напуштену и насељену кућу, али је нико није видео нити је шта чуло. Морам нагласити да су ту били заиста стручни људи чије смо инструкције слушали, око седамдесет спасилаца из Загреба, Огулина, ових наших крајева,затим мештани нашег села, али и околних места који овај терен одлично познају, и ништа – тешко изговара Сава.

Четврти сличан случај у последње три године

Оно што наглашава јесте да Даринка није била ни сенилна ни суицидна и упркос позним годинама спретно је водила бригу о кући и домаћинству. Због проблема са шећером имала је болове у ногама и отежано се кретала, па је тешко поверовати да је могла предалеко отићи.

– Овај крај је поприлично зарастао у смреку и растиње и није свуда проходно, а како се она спорије кретала сумњамо да је могла отићи даље од терена који смо претражили. Никада није ишла далеко, могла се кретати искључиво по равном терену. Чак и када би ишла овцама није ишла даље од километра од куће. Свесни смо њених година, али и ако јој се нешто догодило сматрам да смо морали пронаћи било какав траг. Била је добро обучена, слојевито као све старије жене, али ни конац један нисмо успели пронаћи нигде. Да ствар буде још гора, сазнао сам да је то четврти случај у последње три године да је старија жена нестала на подручју некадашње книнске општине и да ниједна није пронађена – прича Сава страхујући због те чињенице.

Како нам је рекао, службена потрага прекинута је након недељу дана, полиција је потом преузела комплетан случај, а породица не намерава да одустане од потраге. У међувремену Лежаићима је била крсна слава Свети Стефан, Божић пре тога а Даринки и њеном супругу Петру навршило се пуних шездесет година брака.

Сви ти дани и важни датуми  породици су додатно тешко пали. Иако дани одмичу и све су мање наде да ће Даринку пронаћи живу и здраву, породица се нада да ће бар сазнати шта се заправо десило са њиховом мајком, супругом, баком. Каква год била, само истина да се сазна јер стрепња, неизвесност и незнање некада су и већи и тежи од самог губитка.

Преузето са: Срби.hr

Нема коментара

Напишите коментар