Српска је светиња: Зашто су припадници САЈ-а пјевали пјесму „Јунаци са Кошара“?

Припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а Републике Српске отпјевали су на свечаном дефилеу у Бањалуци, поводом 9. јануара – Дана Републике, пјесму „Јунаци са Кошара“, пославши поруку да је Република Српска светиња за коју је мало дати и живот.

Наиме, управо битка на Кошарама 1999. године представља синоним отпора српског народа пред најездом албанских војника и НАТО авиона. То је и МУП-у Српске био повод да покаже да Српска неће и не смије поклекнути ни пред многобројнијим и много јачим од себе, ако смо јединствени.

Ова пјесма је у изворном облику посвећена српским синовима који су се на караули Кошаре на тадашњој југословенско-албанској граници беспоштедно и храбро борили и чували Србију, а многи од њих настрадали су приликом најезде албанских војника и НАТО авиона 1999. године. Ријеке крви и много младих живота је пало за Косово и Метохију, а до посљедњег дана ови, већином голобради младићи, храбро су држали караулу Кошаре, борили се и чували Србију од напада из Албаније 1999. године. Према званичним подацима, на рејону карауле Кошаре на југословенско-албанској граници пало је 108 бораца, што је највише на цијелој територији тада захваћеној ратом. Зато се тај догађај сматра синонимом отпора српског народа током НАТО агресије.

Херојима најважније битке у модерној историји одата је почаст небројено пута на различите начине. Припадници најелитније јединице Министарства унутрашњих послова Републике Српске извођењем ове пјесме одали су захвалност за њихова херојска дјела и поручили да још има јунака који су спремни да се до посљедњег боре за слободу, чија је цијена, као што каже пјесма, веома скупа.

Припадници САЈ-а су уједно оживјели сјећање на хероје са Кошара, али и свима послали поруку да су спремни да чувају Републику Српску до посљедњег међу нама, јер је Република Српска светиња за коју су хиљаде бораца положиле живот током Одбрамбено-отаџбинског рата од 1992. до 1995. године.

Сви они, на челу са министром унутрашњих послова Републике Српске, Драганом Лукачем, који је показао храброст у протеклом рату, показали су спремност, жељу и оданост Републици Српској, и то на дан њеног настанка – 9. јануара, а на одушевљење свих присутних. И то је још један показатељ да Република Српска треба и мора да настави са јачањем својих институција, а посебно Полиције Републике Српске као гаранта безбједности и слободе.

И зато – „Ко не памти подвиг с Кошара јунака, нек га прати клетва косовских јунака“ – која нам је свима добро позната.

Преузето са: ИСКРА

Нема коментара

Напишите коментар