Обелодањен извјештај о злочинима над сарајевским Србима

Независна међународна комисија за истраживање страдања Срба у Сарајеву од 1991. до 1995. године једногласно је утврдила 10. марта 2021. да је српском народу у БиХ учињена велика неправда и документовала српска страдања у том граду.

Шесточлана Међународна комисија, којој је предсједавао професор из Израела Рафаел Израели, на 1.000 страница извјештаја документовала је да су САД, неоправдано, Србе оптужиле за рат у којем су учествовала три народа.

Наведено је да су Срби, без аргумената, најчешће називани убицама, нападачима, а на крају и починиоцима, како су то тврдили у Сарајеву, „геноцида“.

У Сарајеву је током рата у БиХ убијено око 3.000 српских цивила, а 1.700 је тешко рањено, наведено је извјештају Независне међународне комисије.

Комисија, која је формирана према налогу Владе Републике Српске, констатовала је да двије трећине мртвих и рањених нису имале везе с ратним дејствима, већ су жртве злочина.

У Сарајеву је било 211 логора и мјеста затварања Срба, којих је на хиљаде заточено без јасног повода, а затвореници су претрпјели најтеже насиље, искључиво због националности, наведено је у извјештају.

Преузето са: СРНА

 

 

 

Нема коментара

Напишите коментар