АКТУЕЛНО:

Покренута петиција: Седам захтева за заустављање урушавања образовног система у Србији

Након трагедије која се догодила у основној школи „Владислав Рибникар“ постављају се питања да ли је српском друштву неопходна велика промена

Друштво за српски језик и књижевност Србије покренуло је на свом сајту иницијативу за заустављање урушавања образовног система коју је за неколико сати потписало више од 40 хиљада људи. Сматрају да је трагедија у школи „Владислав Рибникар“ повезана са дугогодишњим промовисањем негативних вредности у друштву и урушавањем образовног система.

Њихови захтеви су: забрана ријалити и других програма који пропагирају насиље и неморал, чиме вређају достојанство човека и штетно утичу на формирање личности, забрану медијима да у било којој форми преносе експлицитне представе насиља и увредљиве садржаје, санкционисање свих који на друштвеним мрежама и у другим медијима користе говор мржње, подстичу и одобравају насиље у школама, као и појачање психолошко-педагошке подршке ученицима.

Међу захтевима је и смањење оптерећења наставника административним процедурама како би били усредсређенији на васпитно-образовни рад, преиспитивање свих законских аката који отежавају правовремено и функционално изрицање васпитно-дисциплинских мера ученицима и подизање статуса и угледа просветног радника као темеља просвећеног и демократског друштва.

Друштво за српски језик и књижевност Србије позвало је сва стручна удружења која се баве образовањем и колеге које раде у просвети, да подрже ове захтеве. Потписивање иницијативе трајаће од 5. до 10. маја у осам часова, након чега ће документ бити предат Министарству просвете и Народној скупштини.

РТРС
Нема коментара

Напишите коментар