АКТУЕЛНО:

Потомци села Јошана основали удружење

Јошанци и њихови потомци 23.04.2023. године одржали су оснивачку и прву радну скушштину удружења. Удружење грађана “Јошан-Лика“, као нестраначко, невладино и непрофитно удружење основано је ради остваривања циљева који се односе на очување културне традиције села Јошана, очување културно-историјских споменика у Јошану и повезивање Јошанаца и њихових потомака у земљи и расејању.

Радни део скупштине отпочео је уз председавање председника оснивачке скупштине Ђуре Дражића, а радно представништво је било у саставу Ђурђе Маринковић, Владимира Радаковића и Мирослава Влатковића, који су били и верификациона комисија. У току скупштине успешно су усвојени сви потребни акти, на првом месту Статут и изабрана су сва потребна радна тела за рад удружења.

На седници Управног одбора удружења сачињени су предлози за функције. За председника Удружења грађана “Јошан-Лика“ изабран је Дане Радаковић, који ће имати и улогу заступника удружења. За председника Надзорног одбора изабрана је Ђурђа Маринковић.

На седници Управног одбора предложено је да Дан удружења буде Крстовдан 27. септембар, који ће се обележавати сваке године. То је дан сећања на велика страдања у Јошанима у току Другог светског рата. Предлог је једногласно прихваћен.

Удружење је поставило циљеве који се односе на организовање активности одржавања и реконструкције културно историјских споменика у Јошану, едукацији грађана Јошанаца и њихових потомака о историји и културном животу у Јошану и Крбави, као и прикупљање података о Јошанцима и њиховим потомцима у Србији и расејању, њихово међусобно упознавање и повезивање.

Председник удружења Дане Радаковић захвалио се свима који су дошли на скупштину и захвалио се на избору за председника:

  • Ја сам аутентични Јошанац. Моја мајка и мој отац су Јошанци, рођен сам у Јошану. 1966. године смо се преселили у Београд. Средњу школу и факултет сам завршио у Београду где сам и радио. Жеља ми је била да кад одем у пензију будем у Јошану. То се није десило, али сада идемо у Јошане, да евоцирамо успомене и да одајемо помене нашим жртвама, то је једино што нам је остало. Морамо нешто урадити да се то све не заборави.

Радаковић је истакао да је он, када је видео порушене споменике у Јошану, пожелео сам да нешто о томе напише. Написао је монографију и том приликом интензивно је радио на прикупљању разних података о Јошанима, Јошанцима и страдањима на том простору. У књизи су наведени историјски подаци о Јошанима и Јошанцима, као и о жртвама о којима постоје подаци.

Миле Шапић, представник Савеза Срба из региона и председник Коалиције удружења избеглица у Републици Србији, поздравио је оснивачку скупштину Удружења грађана “Јошан-Лика“ и у име народног посланика и председника Савеза Срба из региона Миодрага Линте пожелео им успешан рад:

  • Савез Срба из региона и његов предсједник Миодраг Линта имају неколико важних тема за које се залажу у име прекодринских Срба и тичу се културе сјећања на страдање нашег народа у Другом свјетском рату. То конкретно значи да Скупштина Србије усвоји Резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ, да се усвоји закон о оснивању Меморијалног центра геноцида над Србима у НДХ и да се 10. април прогласи за Дан сјећања на геноцид над Србима у НДХ. Главни разлог јесте чињеница да је оснивањем НДХ 10. априла 1941. године започела реализација дуго припреманог Плана истребљења и уништења српског народа огњем и мачем на читавом подручју данашње Хрватске, БиХ и Срема, све до Земуна, с циљем стварања етнички чисте Велике Хрватске без Срба. Такође, оно за шта се Миодраг Линта као народни посланик у Народној Скупштини Републике Србије непрекидно бори је да се ове теме коначно нађу на дневном реду Владе и Народне скупштине Републике Србије, као и то да се крајишким борцима призна ратни стаж и да се дође до праве истине ратова деведесетих.

Такође, Шапић је као председник Коалиције удружења избеглица у Републици Србији истакао:

  • У Републици Србији је регистровано преко 150 удружења која су основали Срби западно од Дрине и Дунава. Надам се да ћемо у наредном периоду сви још боље сарађивати и да ћемо се заједничким снагама борити за напред наведене циљеве. Желим вам успешан рад.

 

                                                                                                            Новинар Српског кола

                                                                                                            Драгана Шиповац

Нема коментара

Напишите коментар