Поломљен крст у дворишту православне цркве у Пожеги

Поломљени крст затекао је у недељу ујутру пре литургије пожешки свештеник. Вандалски чин осудио и градоначелник.

У дворишту православне цркве Св.Георгија у Пожеги тамошњи парох Дејан Шарић затекао је јутрос срушен и поломљен мермерни крст. Све се, највероватније догодило током ноћи.

– Када сам устао, имао сам шта да видим. Срушен је крст испред цркве. Двориште је током ноћи закључано и неко је морао да прескочи ограду како би то направио. Верујем да је реч о неделу појединца, случајног пролазника који је можда био у пијаном стању. То је засигурно дело појединца и није одлика народа који живи овде у Пожеги – изјавио је парох Шарић за портал Пожега.еу, који је због овог чина недељну литургију отказао.

Рушење крста осудио је и пожешки градоначелник Жељко Главић.

– Осуђујем такво безумно, нецивилизацијско понашање и изражавам дубоко жаљење због вандалског чина који је потпуно у супротности са вредностима које Пожега живи – рекао је градоначелник Главић.

Овај вандалски чин на својој фејсбук страници осудио је и заменик Пожешко-славонске жупана из редова српске заједнице Никола Ивановић.

– Поводом вандалског чина, рушења и разбијања крста у дворишту цркве Св.Георгија у Пожеги, најоштрије осуђујем овај нехришћански и нецивилизован чин појединца. Надам се да ћемо крст што пре обновити и да ће његова обнова потакнути наставак изградње толерантнијег друштва у Пожеги и жупанији – рекао је који је заједно са председником пожешког Већа српске националне мањине Боривојем Миљевићем и председником пожешког СДСС-а Далибором Грабусином посетио пожешког пароха Дејана Шарића.

 

На месту догађаја полиција је обавила увиђај, а истрага ће, надамо се, показати ко је тај коме сметају српска православна верска обележја.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар