Положени вијенци код спомен-костурницеу Бањалуци

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, те изасланици српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске Радован Ковачевић и Александра Мићић данас у код спомен-костурнице на Новом гробљу у Бањалуци положили цијенац поводом обиљежавања 15. септембра – Дана несталих и погинулих о одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Вијенце су положиле и делегације Народне скупштине Републике Српске, Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цицила, Борачке организације, Удружења жена жртава рата, Савеза ратних војних инвалида Српске, Града Бањалука, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, СУБНОР-а, те представници других организација.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић оцијенио је да ће, судећи по раду Института за нестала лица БиХ, нажалост, бити потребне чак 1.652 године како би се пронашла тијела исто толико српских жртава.

„Као организација више не можемо поднијети такав однос инстутиција које су мјеродавне за тражење несталих“, рекао је Лазић новинарима у Бањалуци.

Он је додао да Српска има центар за тражење несталих и људе који су радили у Оперативном тиму, те да они могу наставити овај процес.

Према његовим ријечима, Институт годишње троши пет милиона КМ, од чега Српска даје 1.650.000 КМ и са тим износом новца Српска може урадити много када је ријеч о тражењу несталих Срба.

Предсједник Републичког одбора за тражење несталих Марко Грабовац је рекао да представници Српске у институцијама БиХ треба да поставе питање због чега је успорен процес тражења несталих.

Он је додао да институције треба више укључити у рјешавање овог питања како би породице несталих коначно сазнале истину о својјим најмилијим.

Служењем парастоса за 23.867 погинулих бораца Војске Републике Српске и 6.391 цивила данас је у бањалучком Храму Христа Спаситеља почело обиљежавање Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Република Српска и даље трага за 1.652 жртве српске националности у одбрамбено-отаџбинском рату, док се у три спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву налазе 632 ексхумирана и неидентификована посмртна остатка.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Преузето са: СРНА

 

 

Нема коментара

Напишите коментар