АКТУЕЛНО:

НОВА ВЛАДА ДО КРАЈА ОКТОБРА: Данас почињу званични преговори о конституисању ПРВЕ ДЕМОКРАТСКЕ ВЛАСТИ у историји Црне Горе: Ослободити заробљене институције

Нова Влада, како је раније рекао носилац изборне листе “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић, могла би се очекивати до краја октобра. Он је навео да ће бити експертска, или “влада спаса” и да ће се у њој наћи бројни стручњаци поријеклом из Црне Горе који су спремни да се врате из иностранства

На позив, још увијек актуелног предсједника Скупштине Црне Горе Ивана Брајовића, данас ће се одржати консултативни састанак са носиоцима изборних листа које су обезбиједиле парламентарни стуст поводом сазивања Прве сједнице новоизабраног састава Скупштине Црне Горе.

Састанак ће бити одржан у 12 сати у Скупштини Црне Горе (Бијели салон).

Према званичним резултатима парламентарних избора, коалиција „Одлучно за Црну Гору! ДПС – Мило Ђукановић“ освојила је 30 мандата, коалиција „За будућност Црне Горе“ 27, коалиција „Мир је наша нација“ десет, а платформа „Црно на бијело“ четири мандата.

На конститутивној сједници Скупштине бира се предсједник и потпредсједници и Административни одбор, који затим одлучује о осталим кадровским рјешењима, односно, предлозима за формирање других скупштинских радних тијела.

Сједницом ће предсједавати најстарији посланик новог сазива, а то је у овом случају Миодраг Лекић, из коалиције “Мир је наша нација” а помагаће му најмлађи Максим Вучинић из коалиције “За будућност Црне Горе”.

Нова Влада, како је раније рекао носилац изборне листе “За будућност Црне Горе” Здравко Кривокапић, могла би се очекивати до краја октобра. Он је навео да ће бити експертска, или “влада спаса” и да ће се у њој наћи бројни стручњаци поријеклом из Црне Горе који су спремни да се врате из иностранства.

Вукићевић: Задатак нове власти је да припреми терен за одржавање првих слободних избора

Да процес стварања демократски власти у Црној Гори неће бити нимало лак, увјерен је аналитичар Бошко Вукићевић.

Данас ће и званично почети преговори о конституисању прве демократске власти у историји Црне Горе. Тај процес неће бити лаган нити једноставан, али се мора завршити на само један начин: падом тродеценијске диктатуре и постављањем темеља за ослобађање заробљених институција. Било који чинилац који буде опструирао такав, природан завршетак процеса, у народу ће бити препознат као највећи издајник наше земље и њеног народа“, каже Вукићевић.

Можемо само замислити, додаје он,  у каквим мукама се налази одлазећи режим, када ових дана највећи монтенегрински србофоби непрестано понављају: „Срби су остали ускраћени, нијесу добили оно што су тражили и за шта су гласали, издани су“.

„Јесте, сада треба да поверујемо како највећи изданци дукљанске антисрпске мисли наједном воде бригу о српским интересима… Ти несрећници, у општем безнађу након изборног пораза, очајнички покушавају да створе неслогу у нашим редовима. Покушавајући да избјегну, или макар одложе неминовно – демократизацију друштва“, сматра Вукићевић.

Према његовим ријечима, почетни споразуми нијесу до краја задовољили гласаче највеће побједничке коалиције, јер су такви споразуми мјера могућег, мјера компромиса у оквиру којег највећи мора правити највеће уступке.

„Подразумијева се, да таквих уступака нема, не би било ни нове власти, а диктатор би нам опет био на грбачи. У преговоре треба ући са увјерењем да све стране морају правити уступке, да они што су до сада можда нешто више добили морају од сада бити спремни да понешто више дају. Али, с једном једином идејом водиљом: императивним постизањем споразума о новој власти који ће диктатуру послати на сметлиште историје“, појашњава Вукићевић.

Између свих осталих круцијалних ствари, додаје он, задатак нове власти је да припреми терен за одржавање првих слободних избора у историји Црне Горе.

„Тек након таквих избора знаћемо које су истинске, реалне жеље нашег народа. И на основу таквих жеља – градити земљу и њен просперитет“, закључио је Вукићевић.

Лидери три коалиције су потписали споразум о основим приниципима власти у коме се наводи да ће нова власт спроводити све међународне обавезе које је држава преузела, ојачати и унаприједити сарадњу с НАТО-ом и предано спровести све реформе потребне за пуноправно чланство Црне Горе у Европску унију.

Такође, да ће деполитизовати кључне државне институције ради “бескомпромисне борбе против криминала и корупције”, да неће покретати никакве иницијативе или поступке с циљем измјене државне заставе, грба и химне, затим да неће покренути поступак за повлачење признања независности Косова*, нити спроводити реваншизам на политичкој или било којој другој основи.

Ђукановић: Избори су потврдили напредак у демократском развоју црногорског друштва

Парламентарни избори који су одржани у Црној Гори 30. августа потврдили су напредак у демократском развоју црногорског друштва и показали да Црна Гора разумије процес демократије, казао је јуче одлазећи предсједник државе Мило Ђукановић, поводом Међународног дана демократије.

Недавни избори су потврдили напредак у демократском развоју црногорског друштва. Показали су да Црна Гора разумије процес демократије, и потврдили важност снажења демократских институција, укључујући и капацитета који ће јачати отпорност у односу на све бројније форме манипулација и дезинформација”, написао је Ђукановић на Твитеру.

in4s.net
Нема коментара

Напишите коментар