Помен погинулим херојима Рогосије код Власенице

Код Спомен-обиљежја на врху Рогосија код Власенице данас је служен парастос и положено цвијеће поводом 27 година од страдања 29 бораца Војске Републике Српске на том брду.

Цвијеће су положиле делегације Борачке организације Републике Српске, општине Власеница, борачких организација, те сусједних општина, представници Планинарског друштва „Ацер“ и Бициклистичког клуба „КПЛ“ из Власенице, као и породице погинулих бораца.

Обраћајући се окупљенима, предсједник Борачке организације општине Власеница Миле Симанић рекао је да је Рогосија највеће стратиште на подручју општине Власеница.

Он је подсјетио да је већина погинулих бораца била масакрирана до непрепознатљивости.

„Нису их могли препознати ни најмилији, а камоли неки други који су их тек површно познавали. То показује колико је био монструозан злочиначки подухват муслиманских паравојних формација, а страдали су и погинули само зато што су бранили српску земљу. Срамота да нико за овакав злочин није одговарао“, рекао је Симанић.

Милисав Продановић из Доњег Залуковика, код Власенице, изгубио је на Рогосији синове Жарка и Миломира.

„Долазимо сваке године овдје жена и ја. Ено је тамо, плаче, а ја не могу да је утјешим. Хвала свима који се сјећају погинулих бораца и не заборављају овај дан“, рекао је новинарима седамдесетседмогодишњи Милисав.

Предсједник Скупштине општине Власеница Гордана Трампић рекла је новинарима да је 26. септембар тужан датум у историји ове општине.

„Данас су нам осјећања помијешана, од туге и превеликог бола који највише осјећају и носе њихове породице, до осјећања поноса на хероје Рогосије, који су бранили Власеницу и темеље Републике Српске“, рекла је Трампићева.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић је у обраћању окупљенима рекао да је Српска и данас на одређен начин угрожена и да је поново пред изазовима јер се жели прекројити и створити унитарна држава.

„То није могуће. БиХ никада није могла тако да функционише и неће ни моћи. Југославију су нам украли, Републику Српску не дамо. Спремни смо и ту смо да понудимо миран суживот, али и да пошаљемо одлучну поруку да ћемо бранити оно што је наше. Нема слободе и живота без наше власти, наше територије и државе“, рекао је Савчић.

У оквиру програма обиљежавања страдања бораца Војске Републике Српске на Рогосији ученици Средњошколског центра „Милорад Влачић“ одржали су пригодан историјски час.

Припадници муслиманских паравојних формација на врху Рогосија 26. септембра 1992. године убили су и масакрирали 29 бораца Власеничке бригаде Војске Републике Српске.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар