Помен Србима убијеним у Јабуци код Фоче прије 27 година

На гробљу Божовац у Фочи данас је обиљежено 27 година од масовног страдања Срба у фочанској мјесној заједници Јабука, које су убили припадници такозване Армије БиХ из Горажда.

Помен је организовало општинско Удружења прогнаних и расељених Срба.

У зору 23. јула 1992. године, припадници такозване Армије БиХ из Горажда у нападу на шире подручје Јабуке нису имали милости ни за дјецу, жене и непокретне старце, а у крвавом походу попалили су све српске куће у овој тада фочанској мјесној заједници, која је након рата Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.Међу убијенима су били старији брачни парови Милован и Марија Скакавац, Милош и Анђелка Тривун, Остоја и Софија Ћосовић, Драго и Јока Стојановић, слијепа старица Милка Ковач и непокретна Зорка Симовић, као и Милош Вуковић, који је у Другом свјетском рату преживио Битку на Сутјесци и Сремски фронт.

Са географске карте тада је избрисано 18 српских села подно Јахорине, а минирана је и срушена до темеља и Црква Преображења Господњег.

Прилозима вјерника Црква је обновљена 2005. године, а у порти је подигнут споменик страдалим Јабучанима.

Овај злочин представља прво масовно страдање Срба у фочанској општини, за које још нико није одговарао.

Свједоци су давали изјаве прво Министарству унутрашњих послова Републике Српске, па Тужилаштву у Требињу, а онда и инспекторима Агенције за истраге и заштиту БиХ и Обавјештајно-безбједносне агенције, али тужилаштва Српске и БиХ никада нису подигла ниједну оптужницу.

Након рата, Јабука је припала Федерацији БиХ, па се преостало српско становништво морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци убијених Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи.

Преузето са: СРНА

Нема коментара

Напишите коментар