АКТУЕЛНО:

На данашњи дан 1914. Аустроугарска упутила ултиматум Србији, догађај који ће свијет увести у Први свјетски рат

Сматрало се да се његови захтјеви не могу испунити и да је ултиматум само начин за стварање повода за рат. Када је Аустроугарска одбила српско условно прихватање захтјева и објавила рат, то је покренуло низ догађаја који ће свијет увести у Први свјетски рат.

На данашњи дан (23. јул) 1914. године, Аустроугарска је упутила ултиматум Србији да спроведе истрагу поводом атентата на престолонаследника Франца Фердинанда 28. јуна у Сарајеву, захтјевајући да у истрази учествују и аустроугарски полицајци.

Србија одбила захтјев сматрајући да је то задирање у суверенитет државе. Документ је описан као најтежи ултиматум икада упућен једној држави од стране друге од стране британског министра иностраних послова сер Едварда Греја.

Сматрало се да се његови захтјеви не могу испунити и да је ултиматум само начин за стварање повода за рат. Када је Аустроугарска одбила српско условно прихватање захтјева и објавила рат, то је покренуло низ догађаја који ће свијет увести у Први свјетски рат. Аустроугарска тражила је од Србије следеће:1. Да спријечи издавање публикација која подстичу мржњу и непријатељство према Аустроугарској.
2. Да моментално распусти организацију Народна одбрана, и да исто поступи и са другим организацијама које учествују у пропаганди против Аустроугарске.
3. Да из јавног образовања уклони све што би могло да служи или служи за подстицање пропаганде против Аустроугарске.
4. Да из војске и администрације уопште уклони све официре који су криви за пропаганду против Аустроугарске, а имена тих официра доставила би власт Аустроугарске.
5. Да прихвати учешће аустроугарских органа власти у сузбијању субверзивних делатности против Аустроугарске на територији Србије.
6. Да предузме судски поступак против саучесника Сарајевског атентата који су на српској територији, уз помоћ и упутства аустроугарских органа.
7. Да моментално ухапси две именоване особе које су уплетене у атентат по истрази коју је прелиминарно спровела Аустроугарска.
8. Да ефикасним мерама спречи нелегални пренос оружја и експлозива преко границе.
9. Да упути Аустроугарској објашњења поводом изјава високих српских званичника у Србији и иностранству, који су изразили непријатељство према Аустроугарској.
10. Да без одлагања обавести Аустроугарску о испуњавању ових обавеза.

Српска влада је условно прихватила све захтјеве ултиматума, сем тачке број 5 која је захтијевала мијешање аустроугарских органа у судски поступак, јер би то представљало кршење устава и суверенитета Србије.

Аустроугарска ће 28. јула објавити рат Србији.

Са фб странице „Meet the Serbs“

Преузето са: in4s.net

Нема коментара

Напишите коментар