Помен за страдања Срба у Славонији током „крвавог августа“ 1942.

У пакрачким селима Торањ и Дереза започело је 4. августа овогодишње обележавање страдања Срба током „крвавог августа“ 1942. године.

У селу Торањ одржан је помен за 65 мештана цивила страдалих 4. августа пре78 година. Поред овог места страдања, делегације Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније и УАБА Пакрац-Липик положили су венце и на месту споменика у селу.

У селу Дереза за поклани народ који је касније побацан у бунаре помен је служио епископ пакрачко-славонски Јован са свештенством ове епархије. Само у Дерези је тог дана убијено и у бунаре бачено 250 недужних мештана цивила, а посебно је болна чињеница да је страдало више од 70 деце.

Помену су присуствовале делегације Града Пакраца, Већа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније, Пакраца и Липика, СКД Просвјете Пододбор Западна Славонија Пакрац и УАБА Пакрац-Липик. Венац у име Града Пакраца положио је заменик градоначелнице из редова припадника српског народа Никола Ивановић.

Овогодишње обележавање „крвавог августа“ у Славонији наставља се комеморацијама у наредним данима, а прва од њих биће одржана у Бранешцима 11. августа. Дан након тога помен ће бити у Јапаги, а 13. августа и у Кусоњама. Молитвено сећање заказано је и у Слобоштини за 16. август.

Преузето са: СРБИ.хр

Нема коментара

Напишите коментар