Помоћ за изградњу конака у Губину и грађевински материјал за 200 породица

Ради одрживог повратка у српским селима у Ливну, делегације Републике Српске и Србије, током посјете селу Губин, поручили су да ће у наредном периоду за 200 српских породица које желе да се врате на вијековна огњишта бити обезбијеђен грађевински материјал. Посредством Владе Војводине и Српске биће обезбијеђен грађевински материјал за завршетак православног конака у порти Храма Успења Пресвете Богородице.

У Губину је прије рата било 400 домаћинстава. Данас их је тек неколико. Тако је и са осталим српским селима у Ливањском кантону. Како кажу мјештани, који су били присиљени да оду, није било услова за живот.

– Ово је далеко од Републике Српске, а све што имамо је Република Српска и Србија. Нико нас одавде нити погледа, нити мари за нас – рекао је Лазо Пајчин из Удружења за рурални развој и заштиту животне средине Огњиште Губин.

Као и у претходном периоду и овај пут уз Српску и Србију, циљ је оживјети пуста српска села у Федерацији БиХ. Биће обезбијеђено 200 грађевинских пакета за српске породице које желе да се врате на своја огњишта.

– Идеја нам је да реализујемо пројекте и програме којима ћемо економски оснажити те људе, тако што ћемо им обезбиједити донације у виду механизације како би они могли да развију пољопривредне дјелатности – навео је Душко Ћутило, директор Фонда за избјегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Аутономне покрајине Војводине.

Љубо Нинковић, в.д. директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције, додао је да је Влада Републике Српске у протеклих пет година уложила око 400.000 марака у путну инфраструктуру и обнављање повратничких кућа.

Улаже се и даље, а то потврђује и завршетак радова на православном конаку у Губину, за које ће Влада Војводине и Српске обезбиједити по 220.000 марака.

– Тако да се ја надам да су ово добре вијести за људе који желе да се врате, који желе да посјете овај крај – истакао је Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ

Губин су посјетили начелници општина из окружења, делагат из реда Срба у дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета и бројни привредници Републике Српске, да би заједничким снагама договорили наредне кораке одрживости повратка у срспким селима.

Извор: РТРС

Нема коментара

Напишите коментар