Уређено партизанско гробље “Калуђерац” поред Топуског

Јуче је 40-ак младих, чланица и чланова Омладинске мреже Срба у Хрватској, Градске организације СДСС-а Глина, опћинске страначке организације Топуско уз помоћ старијих колега уређивало партизанско гробље “Калуђерац” на крају засеока Сува Перна недалеко од Топуског.

У акцији су, поред младих окупљених у овим српским институцијама, учествовали потпредсједник Владе РХ Борис Милошевић, предсједник странке и СНВ-а др Милорад Пуповац, предсједник Извршног одбора СДСС-а Боро Ркман и бројни други. Осим физичког уређења комплекса гробља, “обновљена” су и слова на споменику те скинут спреј којим га је је неко злонамјеран оскрнавио!

Партизанско гробље смјештено непосредно близу истоименог извора, до рата је било у саставу Меморијалног парка “Петрова Гора”. По повратку из избјеглиштва, гробље су уређивали малобројни, углавном старији повратници, а како је и њих нажалост све мање, гробље је било препуштено “зубу времена”!

На Калуђерцу је сахрањено 365 партизана, углавном из Истре и словенског приморја, који су подлегли ранама у одјелењу “Врлетне стране” централне партизанске болнице Петрова Гора. До рата су веома често делегације антифашиста из Истре долазиле на гробље и полагале венце, а иницијативом Ркмана и опћинског начелника Ивице Кузмића, ова врста евоцирања сећања и поштовања традиције НОБ-а би требала бити настављена.

“Данас смо учинили и богоугодно и људско дјело. Вратило смо достојанство последњем почивалишту оних који су своје животе дали за слободу”, рекао је Ркман по завршетку акције захваљујући учесницима. Подсјетио је, обзиром да је највећи дио први пут на Калуђерцу, како је гробље некада било ограђено дрвеном оградом и густом живицом, а над сваком хумком је био крст. “Морална нам је обавеза, нама из српских институција као и опћини Топуско чији је начелник Кузмић данас са нама, да нађемо средства како би поново хришћански и цивилизацијски обиљежили ово мјесто. Страдали антифашисти нису заслужили да по њиховим гробовима ходају и рују дивље животиње”, закључио је.

Извор: СДСС
Нема коментара

Напишите коментар