Поносни на српско име: Дјеца из Хрватске, Словеније и Мађарске у посјети Србији

Председник Србије Александар Вучић угостио је српске малишане, учеснике Летњег кампа који је окупио 36 деце из Словеније, Хрватске и Мађарске.

Малишани су током пет дана имали прилику да осим Београда посете и Нови Сад, Сремске Карловце, Вршац, али и манастире на Фрушкој гори, укључујући и Ковиљ у ком је игуман био садашњи патријарх српских Порфирије.

У Новом Саду малишане је у Градској кући угостио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, а у Београд су стигли једном од атракција за овај део Европе, брзим возом Соко. Деца нису крила одушевљење не само пријемом, већ и свиме што су видели и доживели током пет дана посете матици.

Оливера Ђукић (14), из Бијелог брда код Осијека, поздравила је у име свих малишана председника Србије и позвала га да посети места одакле они долазе, а да ће га тамо дочекати са пуно љубави. Ова девојчица каже да су током летњег кампа упознали историјске знаменитости Србије, а њој је најдраже што је упознала нове пријатеље.

Доћи ћу опет

– Одушевљена сам фрушкогорским манастирима јер је сваки јединствен, посебан на свој начин. Али сам очарана и другим значајним културно-историјским местима где смо били. Зато с нестрпљењем чекам поновни долазак у Србију – поручује ова Оливера.

Једна од 16 учесника кампа из Словеније је 13-годишња Ирина Нежић из Марибора.

– У Марибору идем на Допунску наставу за српски језик и веома ми је драго што сам дошла у матицу јер сам имала прилику да научим нешто ново о српској историји, црквама и манастирима, али и да се упознам са својим вршњацима и сународницима из других земаља. Мислим да је то дружење заправо и најважније од свега – наглашава Ирина.

Догодине и из Румуније

Ово је трећи пут да деца из региона учествују на летњем Кампу, а овогодишњи организатори су Сања Лакић, посланица у Народној скупштини Србије, и Душко Ћутило, директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону.

Сања Лакић је у досадашњем сазиву парламента била члан Одбора за дијаспору, али она је и једна од “беба из Олује”, јер је с непуних годину дана с родитељима августа 1995. избегла из Карина код Задра.

– Идеја Кампа је да се малишани из региона упознају са својом историјом, језиком и културом, али и да обиђу што више споменика културе, музеја и туристичких атракција. Циљ нам је да на следећи камп позовемо и нашу децу из Румуније и Црне Горе, али и да омогућимо да малишани из матице посете српске заједнице широм региона – истичу Сања Лакић и Душко Ћутило.

Сећање на Немањиће

Дарко Карагић (11) није много причљив. Иде у пети разред Основне школе “Никола Тесла” у мађарском граду Ловра. С поносом истиче да је и ово, као и многа околна места у Пештанској жупанији насељено Србима још из доба Немањића.

– Веома ми се свидело све што сам до сада видео, посебно манастири, али ипак једва чекам да посетим стадион Звезде, чувену “Маракану”, и да се тамо сликам – признаје Дарко.

Ово је ваша кућа

Председник Вучић поручио је деци да је много срећан што део свог радног времена може да проведе с њима. Он им је рекао и да државне границе не смеју да ограничавају културне, језичке и све друге домете једног народа.

– Србија је прибежиште сваком добром човеку. Овде има увек места и посла, љубави за све нас – рекао је Вучић.

Председник је указао да су неки народи, попут Немаца и Руса, у најтежим тренуцима своје историје успевали да чувају националну самобитност, независност, и самосталност љубоморно штитећи и чувајући свој језик и писмо. Зато је изразио наду да ће ова деца научити и ћирилицу, “ма колико наше писмо некима у региону личило на хијероглифе”.

– Ми знамо колико је савршено то наше писмо. Ви живите у различитим местима, али како год да окренете Србија и Београд су увек ваша кућа и њена врата ће увек бити отворена – казао је председник Србије и сваком детету поклонио по кесу слаткиша и таблет рачунар.

Он је изразио уверење да ће деца сачувати лепо сећање на дане проведене у Србији и да ће се увек враћати. Такође се захвалио свима који у Хрватској, Словенији, Мађарској чувају српски језик и ћирилично писмо.

Малишани су посету матици завршили пријемом код премијерке Србије Ане Брнабић, али и обиласком Калемегдана и Зоо-врта.

Радост на “Маракани”

Срђан Деспотовић, вероучитељ у три школе на подручју Вуковара, стигао је са малишанима из Хрватске и није крио задовољство што су деца имала шта да виде и чују.

– Овакви програми пуно значе нашој деци, не само да очувају свој језик и писмо, већ да задрже национални идентитет. Ово је прави начин да се деца упознају с културом и историјом свог народа, а сигуран сам да ће им ово искуство бити подстрек у даљем настојању да Хрватској очувамо српски језик и културу нашег подручја – каже Деспотовић.

Према његовим речима, највећи утисак на децу су оставили манастири на Фрушкој гори и Сремски Карловци, као упечатљива историјска средина. Међутим, кроз осмех признаје да су се многи подједнако обрадовали и доласку у Београду.

– Многи једва чекају да посете стадион Црвене звезде, “Маракану”, а посебно њихов музеј. За малишане ће то бити спектакл – открива Срђан Деспотовић.

Матица нам даје снагу

Владимир Кокановић, председник Савеза Срба из Словеније, каже да се ова организација радо одазвала позиву.

– Сва деца су ученици Допунске наставе коју је иницирао наш Савез. Кампови попут овог омогућавају фантастичну надоградњу свега што су учили и да се упознају с вршњацима из других држава. Посматрајући ширу слику, овакви догађаји су недвосмислена порука свим Србима у региону да нас матица није заборавила. То је и порука да ће Србија и у будућности веома предано радити на очувању традиције и културе у свим земљама где Срби живе – каже Владимир Кокановић.

Он истиче да се Савез Срба Словеније предано бави и побољшањем статуса српске заједнице у тој држави, где једино Срби нису добили статус националне мањине.

– Очекујем да ће нам управо оваква пажња матице бити подстрек и додатна снага да се изборимо за своје право – поручује Кокановић.

Дођите опет с породицама

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у Градској кући угостио је организаторе и учеснике Кампа за српску децу из региона којима је пожелео добродошлицу и пријатан боравак.

– Драго ми је што су српска деца из региона током неколико дана била у посети Србији и упознала се са новим другарима и слободно разговарала на свом језику. И што су кроз обилазак Србије спознала свеукупно богатство нашег народа. И нама је увек драго када обиђемо све оне крајеве где живи српски народ и видимо колико смо тога урадили за европску културу и цивилизацију – рекао је Вучевић.

Он је деци поручио да поново дођу у Нови Сад, али са породицама, и изнад свега им пожелео да опстану и остану на својим вековним просторима.

– Говорите на свом језику, да можете да пишете на свом писму, да можете са поносом да носите ваша имена и презимена. Верујем да је ово само једна у низу посета и да ћемо успети да организујемо и узвратне, како би наши ђаци отишли да виде где живи српски народ и да се боље упознате – истакао је градоначелник.

Извор: Vesti online

Нема коментара

Напишите коментар